BORBA S COVIDOM: U Hrvatskoj još nema Paxlovida

BORBA S COVIDOM: U Hrvatskoj još nema Paxlovida

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Njemačka bi mogla uništiti 280.000 pakiranja

Ministar Vili Beroš već dva mjeseca ne želi potpisati narudžbenicu za nabavu Paxlovida, lijeka koji je Ministarstvo još u veljači ove godine uvrstilo u obvezne smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti, ali ga nije nabavilo, piše Index.

Podsjetimo, Indexovom novinaru Vladimiru Matijaniću 2. kolovoza na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno je da tog lijeka, koji se treba davati ‘što prije moguće’ – nema. Matijanić je preminuo tri dana poslije.

U isto vrijeme u Njemačkoj bi stotine tisuća pakiranja tog lijeka mogle biti uništene zbog niske potražnje. Ovaj zaključak proizlazi iz odgovora Saveznog ministarstva zdravstva na zastupničko pitanje političara CSU-a Stephana Pilsingera, objavljeno je na portalu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Prema ministru zdravstva Edgaru Frankeu (SPD), veledrogerijama je od milijun naručenih pakiranja dosad isporučeno njih 460.000.

‘Od toga će do veljače 2023. rok valjanosti isteći za njih 280.000’, piše u odgovoru. Trenutno se ispituje je li moguće produljiti roka trajanja lijeka, navodi Franke.

‘Činjenica da dozama Paxlovida na koje su potrošeni milijuni eura sada prijeti istjecanje roka valjanosti pokazuje da ministar Karl Lauterbach nije ništa naučio’, rekao je Pilsinger, podsjećajući da je ranije uništeno najmanje četiri milijuna doza cjepiva protiv korone.

Prije nego što ovom vrijednom lijeku istekne rok neiskorištenog, bilo bi bolje dati ga siromašnijim zemljama, rekao je, prenosi Index.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.