CEZIH opet neće raditi, pacijenti će teže do lijekova i uputnica

CEZIH opet neće raditi, pacijenti će teže do lijekova i uputnica

Foto: 

Tumisu from Pixabay

D.H.

D.H.

Od poslijepodnevnih sati do ponedjeljka

Zbog tehničke nadogradnje Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) neće biti dostupan u vremenu od subote, 9. ožujka 2024., u 15 sati do ponedjeljka, 11. ožujka 2024., u 5 sati, objavili su iz HZZO-a. Zamolili su i za razumijevanje korisnike sustava.

To znači da u ovom vremenu neće biti vidljive uputnice kao ni recepti u sustavu. Pacijenti će morati donositi papirnate uputnice za bolnicu kao i u ljekarne ako žele podići lijek.

Ovo nije prvi put da CEZIH ne radi. Svako malo zadaje glavobolje liječnicima obiteljske medicine, ljekarnicima, djelatnicima u bolnicama te ponajviše samim pacijentima.

Sustav je pao i u prosincu, potom krajem rujna te tijekom ljeta. Bilo je potpuno nemoguće doći do lijekova u ljekarnama diljem Hrvatske jer recepti nisu prolazili. Najgore je bilo tijekom ljeta kad CEZIH nije radio više od tjedan dana.

HZZO je tada na upit 24sata odgovorio kako nije točno da se radi dogradnja sustava CEZIH. Kasnije su njegovi predstavnici naveli kako ipak imaju sigurnosnu dogradnju.

Sve skupa na kraju se prelama preko leđa pacijenata.

‘Imam multiplu sklerozu i liječim se na Rebru te svakih šest mjeseci moram dolaziti u bolnicu gdje mi intravenozno daju pametni lijek. Da bih ga mogla primiti, potrebna mi je uputnica D2 koja traje godinu dana. Zadnji put kad sam bila na Rebru, pitala sam ih do kada mi vrijedi te su mi rekli da sam mirna do prosinca jer da mi tad istječe uputnica. U utorak sam došla na Rebro kako bih primila navedeni lijek, no medicinska sestra mi rekla da mi je istekla uputnica i da ne mogu dobiti lijek. To mi je stvarno bila drama jer nije samo tako doći i primiti lijek. Dan prije toga moram se pripremiti za primanje terapije, uzeti slobodno na poslu i ne mogu tek tako to odgoditi.

Odmah sam zvala doktoricu opće prakse koja mi se nije javljala. Potom sam joj slala mail, na koji nije odgovarala. Potom sam zvala muža da osobno ode do nje. Kad je došao k njoj, saznao je da je pao sustav i da ne može izdati uputnicu. Nakon dugog čekanja i puno pokušaja, doktorica je uspjela poslati uputnicu i onda su mi dali lijek na Rebru. Liječnica opće prakse bila je jako uzrujana zbog problema sa sustavom’, istaknula je jedna pacijentica tada za 24sata.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.