Danas jedemo ribu

Danas jedemo ribu
D.H.

D.H.

„Hrvati godišnje pojedu od 8 do 9 kg ribe, a Portugalci 55 kg“

Prema podacima Europskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture (EUMOFA), prosječni Europljanin godišnje pojede 25 i pol kilograma ribe. No, razlike u konzumaciji ribe među zemljama jako su velike. Tako, primjerice, Portugalci jedu 55,3 kilograma, a Španjolci 46,2 kilograma ribe po glavi stanovnika. Hrvati su i na ovoj rang ljestvici među posljednjima u Europi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvat godišnje pojede od osam do devet kilograma ribe.

Loše prehrambene navike, loše se odražavaju i na gospodarstvo, ne dvoje u hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede, zbog čega su osmislili informativnu kampanju „Danas jedemo ribu“.

Kampanja je započela u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, a provodit će se u svim obrazovnim ustanovama diljem zemlje. Cilj joj je podizanje svijesti o važnosti domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture, a kako bi se ti proizvodi što više koristili u prehrani školske djece i postali značajan dio njihovih zdravih obroka.

„Naša djeca, a i mi roditelji, uglavnom slabo jedemo ribu. To moramo promijeniti. Ova kampanja je mali doprinos Ministarstva poljoprivrede za bolje prehrambene navike naše djece. Svaki prvašić u Hrvatskoj dobit će paket koji sadrži konzervu jadranske srdele u maslinovom ulju, paštetu od srdele i slikovnicu ‘Danas jedemo ribu’. Oko 40.000 paketa ovaj tjedan stiže u 2.000 hrvatskih škola. Nadamo se da ćemo ih zainteresirati za domaću ribu, koja je prvoklasna i visoko cijenjena u svijetu“, poručio je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Rezultati istraživanja o navikama i preferencijama potrošača o konzumaciji ribe u Hrvatskoj koje je proveo Eurofish (međunarodna organizacija za razvoj ribarstva i akvakulture u Europi) u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, pokazala su kako 87 posto ispitanika konzumira ribu. Izrazito visoki postotak konzumacije ribe zabilježen je u Istri i Primorju, čak 97 posto. U kontinentalnom cijelu Hrvatske riba se jede nešto manje.  Hrvati najviše vole oslić, biraju ga u 40 posto slučajeva. Srdelu na tanjur stavljaju u 38 posto slučajeva, dok je šaran, uglavnom na kontinentu zemlje, izbor ribe u 24 posto slučajeva.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.