Dom zdravlja ostao bez 9 liječnika koji su otišli na specijalizaciju o trošku EU

Dom zdravlja ostao bez 9 liječnika koji su otišli na specijalizaciju o trošku EU

Foto: 

Julio César Velásquez Mejía from Pixabay

D.H.

D.H.

Duboka kadrovska rupa

I dok zadarski županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega najavljuje gradnju nove zgrade Doma zdravlja, kadrovska situacija u toj županijskoj ustanovi nikada nije bila gora.

Primarna zaštita trebala bi, prema najavi pročelnika, preuzeti dio bolničkih zdravstvenih djelatnosti, a u ambulantama koje su prva adresa pacijenata, nema liječnika.

Stanje je kulminiralo odlaskom dr. Velimira Vuka koji je pokrivao otoke Ist i Molat. Dan ranije se u javnosti ukazalo na to kako je i ambulanta u Biogradu ostala bez doktora.

To je jučer bila i glavna tema Upravnog vijeća Doma zdravlja kojeg vodi dr. Neven Birkić.

– Trenutno nam nedostaje 12 liječnika. Devetero je dobilo specijalizaciju iz obiteljske medine koja traje četiri godine. Imamo samo dvoje liječnika na zamjeni – istaknuo je dr. Birkić pojašnjavajući kako se radi o specijalizacijama koje se financiraju iz EU fondova. Zato je odjednom toliko liječnika otišlo iz ambulanta, a pitanje je hoće li se u nju vratiti nakon položene specijalizacije. U međuvremenu će i neki liječnici otići u mirovinu iz ambulanta primarne zaštite u Zadru, prenosi 057 Info.

Na birou rada u Zadru nema niti jednog mladog liječnika koji je tek završio studij medicine. Liječnika nema i nema načina kako ih privući, ustvrdio je predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja. Ta situacija je postala hrvatski demon – gotovo svi bi htjeli u bolnice, zarađivati privatno nakon specijalizacije ili raditi u gradskim ambulantama.

Jučer su iz Doma zdravlja objavljeni natječaji za sedam zamjena liječnika u ambulantama Neviđane, Biograd, Benkovac, Obrovac, Privlaka, Jasenice te Ist – Molat. Vjerojatno će biti i ponovljeni, pa tako više puta. Za sada je poznata situacija, koju je iznio pročelnik Kolega, da liječnik iz Kali dva puta tjedno gostuje u Neviđanima.

A kako doći do pučinskih zadarskih otoka kada broda nema. I on se najavljuje još od ministra Daria Nakića, preko državnog tajnika Silvija Bašića do EU projekta.

Hoće li EU spasiti zdravstvo u Hrvatskoj financiranjem oprema i specijalizacija nakon što je otvoreno zapošljavanje naših liječnika po europskim zemljama? Još jedan paradoks zbog kojeg će i Hrvatska morati uvoziti liječnike.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.