Dvije doze Pfizerovog cjepiva štite djecu od ozbiljnog upalnog sindroma

Dvije doze Pfizerovog cjepiva štite djecu od ozbiljnog upalnog sindroma

Foto: 

DoroT Schenk / Pixabay

D.H.

D.H.

Rezultati studije

Dvije doze cjepiva Pfizer/BionTech pružaju zaštitu protiv rijetke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod djece tjednima nakon infekcije koronavirusom, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procjene koje je objavila ta američka agencija ukazuju na to da je cjepivo 91 posto efikasno u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod djece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC, prenosi Glas Amerike.

Riječ je o sindromu koji kod djece izaziva upalu srca, pluća, bubrega i mozga dva do šest tjedana nakon blage ili asimptomatske infekcije koronavirusom, izvijestio je Reuters.

Djeca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD-u odobrena tek krajem listopada i ona nisu bila uključena u analizu.

Procjena koju je objavio CDC objavljena je na temelju promatranja 283 pacijenta koji su boravili u više desetaka bolnica u 20 američkih država izmedju srpnja i prosinca, kada je dominirala delta varijanta.

Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma koji su bili na aparatima za održavanje života nisu bili cijepljeni.

Rezultati spomenute studije doprinose potvrdama da će cijepljenje protiv korona virusa spriječiti komplikacije povezane s tom bolešću kod djece, uključujući multisistemski inflamatorni sindrom. Prije istraživanja nije bilo poznato sprečava li cjepivo Pfizer/BioNTech taj sindrom.

Medjutim, u studiji nije razmatrana efikasnost cjepiva protiv omikron soja koji se brzo širi u SAD-u, ukazano je u izvještaju CDC-a.

U vremenskom opsegu u kojem je provedeno istraživanje taj soj nije bio rasprotranjen, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.