Ginekologinja koju Čavajda hvali u pismu: ‘Ovakav tumor je 1 na milijun’

Ginekologinja koju Čavajda hvali u pismu: ‘Ovakav tumor je 1 na milijun’

Foto: 

MedicalPrudens / Pixabay

D.H.

D.H.

‘Odmah je bilo jasno da se ne može operirati’

Mirela Čavajda u potresnom pismu, u kojem se obratila svom nerođenom djetetu, javnosti te zdravstvenom sustavu koji ju je iznevjerio, od brojnih liječnika koje je obišla jedino je pohvalila mladu ginekologinju Tenu Kovačević, jedinu specijalisticu za fetalnu medicinu u Hrvatskoj. Čavajda je rekla da je za Kovačević saznala od prijateljice. “Niti jedan doktor u našim bolnicama, a bila sam u puno ovih tjedana, nije mi rekao za nju, već moja prijateljica. To sam shvatila kao još jedan poraz našeg zdravstvenog sustava”, poručila je Čavajda.

Kovačević je za Jutarnji list komentirala Mirelino pismo. “Nisam još stigla vidjeti pismo, ali sad kad mi ga čitate, jako je potresno. Što se mene tiče, odradila sam posao na jedini način koji znam”, kazala je doktorica koja se u Hrvatsku vratila prije tri mjeseca iz Londona, gdje je bila na edukaciji u jednom od najboljih svjetskih centara za fetalnu medicinu Harris Birthright u bolnici King’s College.

Na pitanje zašto je Čavajda istaknula samo nju, Kovačević je rekla kako “ne bi govorila loše o hrvatskom zdravstvu, jer je i sama iz njega potekla”. Studirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, pa radila u KBC-u Sestre Milosrdnice, a kasnije je radila i u Vijetnamu u jednoj privatnoj ginekološkoj klinici u Hanoiju. U Londonu je na subspecijalizaciji završila jer je za “rukav povukla” najuspješnijeg doktora i profesora na području fetalne medicine Kyprosa Nicolaidesa, kako je ispričala u velikom intervjuu za Super 1 2019., uoči njezinog odlaska u London.

‘Iznimno rijetki slučaj’

Kovačević na osnovu pregleda procjenjuje može li se plod spasiti. Tako je bilo i s Mirelom Čavajdom te kaže da su u njezinom slučaju, šanse ispod deset posto. “U Londonu dok sam boravila bilo je svega nekoliko slučajeva takvih tumorskih tvorbi teratoma, neki se mogu operirati, ovisi gdje se nalaze. Dakle, mi smo kao tim uz prof. Kyprosa Nicolaidesa intrauterino pokušali tretirati tumore na srcu, trtici, ali nažalost, ovo se ne može tako liječiti”, kazala je za Jutarnji.

Kovačević je naglasila je kako se radi o iznimno rijetkom slučaju – ovakvu dijagnozu ima jedan na milijun poroda – te da zbog toga ne bi osuđivala liječnike u Hrvatskoj, jer se vjerojatno nikad nisu susreli s takvim slučajem. Dodala je kako se radi o osjetljivoj situaciji, za liječnike, ali pogotovo za majku.

“Moram priznati da prema svim dosadašnjim nalazima bilo je oprečnih mišljenja liječnika, ali zadnji magnet i ultrazvuk koji sam odradila na najboljem uređaju koji mi je ustupljen nažalost sve je bilo jasno, a to sam rekla pacijentici”, poručila je Kovačević i zaključila kako je najvažnije pacijentu reći činjenično stanje, pojasniti rizike i pružiti podršku.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.