Gotovo svi zaraženi krpeljnim meningoencefalitisom su iz ove županije, pola ih ima još jednu opasnu bolest

Gotovo svi zaraženi krpeljnim meningoencefalitisom su iz ove županije, pola ih ima još jednu opasnu bolest

Foto: 

Jerzy Górecki from Pixabay

D.H.

D.H.

Preporuka je da se svi koji često borave u prirodi cijepe

Od ukupno 11 zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom ove godine, čak osam ih je s područja Primorsko-goranske županije.

‘Interesantno je reći da od tih osam, četiri osobe imaju istovremenu zaraženost i krpeljnim menigoencefalitisom i lajamskom boreliozom’, rekla je pročelnica upravnog odjela PGŽ za zdravstvo Đulija Malatestinić.

U riječkoj bolnici su za Dnevnik Nove TV rekli da trenutno imaju dva pacijenta i da se dobro opravljaju. Ali, zabilježena su i dva smrtna slučaja muškarca i žene zbog meningoencefalitisa. Bili su starije životne dobi.

Simptomi bolesti ne nastupaju odmah nakon uboda. Inkubacija traje i dva tjedna. Simptomi se javljaju u dvije faze.

‘U prvoj fazi nešto poput gripe ili korone. Većinom su blagi. Nakon čega slijedi period poboljšanja i nakon toga ona druga faza s težim simptomimo koji se očituju visokom temperaturom, ukočenosti vrata, slabosti mišića, smetnjama vida’, pojasnila je Morana Tomljenović iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Vreba i lajmska bolest. Reagirati se treba ako nakon uboda vidite krugove na koži.

Županija je osigurala besplatno cjepivo onima koji zbog posla moraju boraviti u prirodi. Preporuka je da se svi koji često borave u prirodi cijepe. Daju se tri doze. No, izletnici cijepljenje plaćaju iz svog džepa.

‘Svaka doza je 307 kuna, dakle, gotovo 1000 kuna dođe kompletno cijepljenje’, ističe Malatestinić.

To nije razlog da se ne boravi u prirodi, ali je itekako razlog da se pripazi. Pokrivajte se odjećom, koristite repelente i pregledajte se po povratku.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.