Gradit će se novi KBC Osijek, vrijedan 715 milijuna eura

Gradit će se novi KBC Osijek, vrijedan 715 milijuna eura

Foto: 

KBC Osijek

D.H.

D.H.

Protezat će se na više od 215.000 četvornih metara

Već za pet godina trebao bi biti izgrađen novi Klinički bolnički centar Osijek, vrijedan 715 milijuna eura. Adresa će mu biti u Gackoj ulici u Osijeku. Protezat će se na više od 215.000 četvornih metara, imat će šest nadzemnih i dvije podzemne etaže, 1400 parkirnih mjesta, 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana. Značajno će to unaprijediti, istaknuto je, zdravstvenu zaštitu građana na istoku Hrvatske.

Okončan je, naime, projekt ‘Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek’ koji je stajao približno 4,7 milijuna eura, od čega je gotovo 4 milijuna stiglo iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Pripremljena je tako projektno-tehnička dokumentacija i studijska dokumentacija potrebna za strateški projekt izgradnje i opremanja novog bolničkog kompleksa. Očekuje se i građevinska dozvola u prvim mjesecima 2024. godine, piše Večernji list.

– Realizacija projekta može biti zaista u sljedećih pet godina, a to onda govorimo sigurno do 2028. ili 2029. godine, kada bismo već ovaj veliki kompleks imali i izgrađen – rekla je Nataša Tramišak, koordinatorica Osječko-baranjske županije za pripremu, izgradnju i stručnu podršku za izgradnju KBC-a Osijek.

Darko Ojvan, direktor tvrtke Respekt-ing, istaknuo je kako je ovo vjerojatno najveći projekt u RH u protekloj godini koji je radila neka projektantska kuća te da je novi osječki KBC sedam puta veći od nogometnog stadiona Opus Arena. Internacionalni tim od 60 inženjera godinu dana intenzivno je radio i u roku isporučio izuzetno složenu dokumentaciju.

Sanja Pešić, pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje KBC Osijek napomenula je kako je Klinički bolnički centar Osijek jedina ustanova prve kategorije na istoku Hrvatske kojoj gravitira sedam zdravstvenih ustanova i oko 900.000 pacijenata za koje je cilj osigurati zdravstvenu infrastrukturu u skladu s važećim propisima i najmodernijim standardima na europskoj i nacionalnoj razini.

– Ono što se još spominje kao mogućnost i gdje smo imali određeni iskaz interesa je Europska investicijska banka koja bi dijelom financirala izgradnju ovog velikog projekta – kazala je Sanja Pešić.

– Nakon što je Grad Osijek u rujnu darovao zemljište za izgradnju novog KBC-a u Gackoj ulici, protekli tjedan Vlada RH donijela je odluke o zamjeni zemljišta u svrhu realizacije ovoga strateškog projekta. Navedenim odlukama Grada i Vlade stvorile su se preduvjeti za početak procesa ishođenja građevinske dozvole za samu izgradnju objekta – napisao je sinoć osječki gradonačelnik Ivan Radić na svom  Instagram profilu, gdje je objavio i video prezentaciju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.