GRIPA ODNIJELA 14 ŽIVOTA Zabilježena su 30.904 slučaja infekcije

GRIPA ODNIJELA 14 ŽIVOTA Zabilježena su 30.904 slučaja infekcije

Foto: 

Mojca-Peter from Pixabay

D.H.

D.H.

Prevladava virus tipa A

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 19. veljače 2023. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 30.904 prijava oboljelih od gripe, od čega je 3721 prijava zaprimljena u 7. tjednu 2023. godine.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji (grafikon 2.)

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

‘Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljeno je četrnaest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija’, priopćio je HZJZ.

U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u 7. tjednu i dalje prevladava virus gripe A (79%), uz udio virusa gripe B od 21%. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A u ovom tjednu prevladava virusa gripe A/H1N1 (80%) u odnosu na virus gripe A/H3N2 koji čini 20%.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.