Gripa u Hrvatskoj odnijela 44 života

Gripa u Hrvatskoj odnijela 44 života
D.H.

D.H.

Zabilježeno 19.463 oboljelih

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 21. travnja pristiglo 19.463 prijava oboljelih od gripe, od čega je 21 prijava pristigla u zadnjem (16.) tjednu. U narednim tjednima očekuje se daljnje jenjavanje intenziteta sezone. Prijave su pristigle iz svih županija.

Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

‘Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljena su 44 smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija’, priopćeno je iz HZJZ-a.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u pozitivnim uzorcima u 16. tjednu detektiran je virus gripe B.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.