HALMED UPOZORAVA Pojavio se krivotvoreni lijek protiv covida

HALMED UPOZORAVA Pojavio se krivotvoreni lijek protiv covida

Foto: 

Peggy_Marco / Pixabay

D.H.

D.H.

Lagevrio (molnupiravir)

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je od Švicarske agencije za lijekove (Swissmedic) obavijest o pojavi krivotvorenog oralnog antivirusnog lijeka Lagevrio (molnupiravir) koji se koristi za liječenje bolesti COVID-19 u odraslih osoba. Sumnjom u krivotvorinu zahvaćena je serija lijeka 120821, roka valjanosti 29. svibnja 2022. godine.

Pakiranje lijeka iz predmetne serije uneseno je iz Srbije u Švicarsku, putem privatne osobe. Temeljem provedene istrage utvrđeno je da predmetno pakiranje lijeka ne sadrži djelatnu tvar molnupiravir.

Stoga HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja (zemalja koje se nalaze izvan EU-a) te od neovlaštenih osoba. HALMED apelira da se lijekovi nabavljaju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, na kojima se nalaze provjereni i odobreni lijekovi, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima te u zdravstvenim ustanovama.

Također, naglašavaju da su svi lijekovi koji trenutačno imaju važeće odobrenje za stavljanje u promet ili preporuku prije davanja odobrenja za primjenu u liječenju bolesti COVID-19 namijenjeni za korištenje u bolnicama te nijedan nije namijenjen primjeni kod kuće.

‘U HALMED-u do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Republici Hrvatskoj, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku. HALMED nastavlja intenzivno pratiti situaciju te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena. U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr.

Krivotvoreni lijekovi su lijekovi koji su u cilju prijevare krivo označeni s obzirom na identitet i/ili podrijetlo, a mogu sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakiranju. Također mogu sadržavati i vrlo štetne tvari koje ne bi smjele biti prisutne u lijekovima. Primjena takvih proizvoda može imati ozbiljne zdravstvene posljedice ili pogoršanje trenutačne bolesti’, poručuju iz HALMED-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.