HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI Testiranje i pregledi jetre i u Splitu

HEPATITIS NE MOŽE ČEKATI Testiranje i pregledi jetre i u Splitu
D.H.

D.H.

28. srpnja 2022. od 9 do 12 sati

28. srpnja 2022. globalna zajednica predvođena Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) obilježava Svjetski dan hepatitisa kako bi se podigla svijest o virusnom hepatitisu, koji uzrokuje upalu jetre i tako dovodi do teških bolesti i raka jetre.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre Hepatos nositelj je nacionalne kampanje ‘Hepatitis ne može čekati’ koju, uz podršku prvog hrvatskog hepatitis ambasadora i nogometne legende Ivana Gudelja, provodi u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

– Budućnost bez hepatitisa globalni je prioritet SZO-a koji je jedino ostvariv povećanjem broja dijagnosticiranih i liječenih osoba s infekcijom. S tim ciljem osmišljena je ovogodišnja kampanja ‘Hepatitis ne može čekati’, kojoj se pridružuje i društvo Hepatos koje već devetnaestu godinu za redom provodi i koordinira obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa, eng. World Hepatitis Day (WHD), u Hrvatskoj.

28. srpnja 2022. od 9 do 12 sati društvo Hepatos će, u suradnji s Klinikom za infektologiju KBC-a Split i NZJZ-om SDŽ, obilježiti ovaj datum pružanjem usluga testiranja i pregleda jetre Fibroscan® uređajem u InfoHep Centru na adresi Fra Bone Razmilovića 11 u Splitu u vremenu unaprijed prebilježenim korisnicima.

– Svijet se trenutno suočava s novom epidemijom neobjašnjivih akutnih hepatitis infekcija koje pogađaju djecu. SZO s medicinskim stručnjacima i znanstvenicima u pogođenim zemljama rade na pronalaženju uzroka ove infekcije koja ne pripada nijednom od 5 poznatih tipova virusa hepatitisa: A, B, C, D i E.

Ova nova epidemija stavlja fokus na tisuće akutnih infekcija virusnim hepatitisom koje se svake godine javljaju među djecom, adolescentima i odraslima. Većina akutnih hepatitis infekcija uzrokuje blagi oblik bolesti te u većini slučajeva čak i ostane neotkrivena, no u pojedinim slučajevima mogu dovesti do komplikacija rezultati kojih mogu biti kobni. Procjenjuje se da je zbog komplikacija akutnih infekcija virusnim hepatitisima A do E, samo u 2019., globalno umrlo oko 78 000 ljudi.

Infekcije hepatitisom B, C i D i dalje su prioritet globalne eliminacije do 2030. Za razliku od akutnog virusnog hepatitisa, ove tri infekcije mogu uzrokovati kronični hepatitis koji i nekoliko desetljeća može ne pokazivati simptome te, ako se pravovremeno ne liječi, može dovesti od ciroze i raka jetre. Ove tri vrste infekcija kroničnim hepatitisom odgovorne su za više od 95% smrti od hepatitisa. Iako imamo dostupne smjernice i alate za dijagnosticiranje, pravovremeno liječenje i prevenciju kroničnog virusnog hepatitisa stigma bolesti jetre česti je razlog zbog kojeg veliki udio globalne populacije nije svjestan problema, a malo vlada namjerava dati prioritet eliminaciji hepatitisa. SZO procjenjuje da je do sada dijagnozirano samo 10% kronično zaraženih virusom hepatitisa B od kojih samo 22% se liječi te 22% zaraženih virusom hepatitisa C – ističu organizatori.

Na Svjetski dan hepatitisa 2022. WHO naglašava potrebu pravovremenog povezivanja u skrb kako bi osobe imale bolji pristup liječenju i skrbi, bez obzira koju vrstu hepatitisa imaju.

Aktivnosti poput boljeg informiranja javnosti i praćenja hepatitis zaraze s ciljem pravovremenog liječenja i izbjegavanja daljnjih posljedica i komplikacija virusnih hepatitisa, jačanja uloge civilnog društva u nacionalnim programima prevencije te pojednostavljenja pristupa testiranju i liječenju u zajednicama preporuke su SZO-a kako bi se ojačali nacionalni međunarodni napori za i eliminaciju hepatitisa, potaklo djelovanje i angažman pojedinaca, političkih dionika i javnosti te naglasila potreba za globalno većim odazivom testiranju i liječenju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.