HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA: Sretan vam hrvaski Dan liječnika!

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA: Sretan vam hrvaski Dan liječnika!

Foto: 

estableman from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Biti liječnik u Hrvatskoj znači ne miriti se s činjenicom da ne možeš napraviti sve što znaš za pacijenta jer ti sustav to onemogućava’

Hrvatska liječnička komore čestitala je Dan hrvaskih liječnika putem Facebooka.

‘Biti liječnik nije samo zanimanje, nego prije svega poziv. Biti liječnik znači profesionalnost, predanost, usredotočenost i odgovornost. Biti liječnik znači empatiju, entuzijazam, etičnost i ljudskost. Biti liječnik znači strpljenje, samoprijegor, disciplinu i mirnoću. Biti liječnik znači stalno učenje, usavršavanje, evaluiranje i napredovanje. Biti liječnik znači slušati, osjetiti, razumjeti i razgovarati. Biti liječnik znači vidjeti, čuti, prepoznati i odlučiti.
Biti liječnik znači raditi danju i noću pomažući drugima. Biti liječnik nije od 8 do 16, nego 24 sata, svaki dan, radni, neradni i blagdan, sedam dana u tjednu, dvanaest mjeseci godišnje i tako cijeli radni vijek. Biti liječnik znači propustiti rođendan djeteta zbog dežurstva, znači prekinuti godišnji odmor zbog hitnog slučaja, znači odazvati se spremno na poziv u gluho doba noći. Biti liječnik znači provesti ukupno šest godina dežurajući tijekom karijere izvan svojeg doma, izvan svoje obitelji. Biti liječnik znači slušati svoje dijete kako kaže da mu mame ili tate često nema doma jer mora puno raditi.
Biti liječnik znači svjesno žrtvovati dio sebe, žrtvovati svoje bližnje, slijedeći svoj poziv. Biti liječnik znači nositi svoje pacijente u mislima i kada nismo na radnom mjestu, znači nazvati dežurnog kolegu pitati kako je naš pacijent. Biti liječnik znači morati priopćiti loše vijesti, ali znači i radovati se onim dobrim. Biti liječnik znači zadržati mir i razumijevanje za pacijenta, čak i kada smo prozvani.
Biti liječnik u Hrvatskoj znači raditi enormne prekovremene sate bez kojih bi sustav krahirao. Biti liječnik u Hrvatskoj znači ne primati primjerenu plaću, znači trpjeti razna omalovažavanja, znači doživljavati ignoriranje od politike. Biti liječnik u Hrvatskoj znači podići svoj glas kada nastupi nepravda. Biti liječnik u Hrvatskoj znači glasno viknuti da se sustav urušava, da te svi čuju. Biti liječnik u Hrvatskoj znači ne miriti se s činjenicom da ne možeš napraviti sve što znaš za pacijenta jer ti sustav to onemogućava. Biti liječnik u Hrvatskoj znači ne odustati od borbe za uređenjem načina na koji radimo svoj posao. Biti liječnik u Hrvatskoj znači biti prisiljen na aktivizam, prosvjede, a možda i štrajk.
Ali na kraju dana, biti liječnik znači zaspati s onim neprocjenjivim osjećajem da si nešto istinski dobro učinio, sa spoznajom da si nekome spasio život ili pomogao da ozdravi. To je privilegij nas liječnika i najveće zadovoljstvo u našem radu.
Zato, drage kolegice i kolege sretan vam Hrvatski dan liječnika, s istim onim željama, nadama i ciljem koji su imali liječnici iz davne 1874. godine, u čiju spomen ga obilježavamo’, stoji u objavi koju potpisuje predsjednik Komore, Krešimir Luetić.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.