HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR SPLIT: Podržavamo prosvjed mladih liječnika

HRVATSKI LIJEČNIČKI ZBOR SPLIT: Podržavamo prosvjed mladih liječnika

Foto: 

StockSnap from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Pozivamo na dijalog nadležnog ministarstva i liječnika i tražimo dobro osmišljenu reformu’

Hrvatski liječnički zbor podružnica Split podržava i podupire prosvjed mladih liječnika koji se danas održava pred Ministarstvom zdravstva.

‘Već smo ranije naglasili da je sveobuhvatna  reforma zdravstvenog sustava u Hrvatskoj više nego potrebna, a sve dosadašnje vlade nakon velikih najava gurale su je pod tepih. Tu je riječ ne samo o materijalnom položaju liječnika, nego prije svega o edukaciji, zapošljavanju, uvjetima rada i dežuranja u bolnicama i Ustanovama hitne medicinske pomoći.

Prosvjed mladih liječnika prilika je i da se stariji kolege pridruže njihovim jako dobro artikuliranim zahtijevima i da se svi zajedno pokušamo izboriti za bolji položaj struke, ali i bolju zaštitu pacijenata. Situacija u kojoj je liječnički sindikat gurnut na marginu zbog ‘nereprezentativnosti’ i drugi odlučuju o pravu i statusu liječnika, sustav u kojem manjka liječnika i svi rade beskrajne prekovremene sate koji su i neadekvatno plaćeni, sustav u kojem je u većini slučajeva edukacija mladih liječnika prepuštena njihovom privatnom angažmanu, u kojem umor i nezadovoljstvo smanjuju efekte rada i onih najentuzijastičnijih, zahtijeva brzo djelovanje i promjenu sustava.

Stoga pozivamo na dijalog nadležnog ministarstva i liječnika i tražimo dobro osmišljenu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Zdeslav Benzon, predsjednik splitske podružnice HLZ-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.