HZJZ: Docjepljivanje protiv covida počinje u ponedjeljak

HZJZ: Docjepljivanje protiv covida počinje u ponedjeljak

Foto: 

Spencer Davis from Pixabay

D.H.

D.H.

Za početak će se provoditi uz naručivanje

U ponedjeljak počinje docjepljivanje novim adaptiranim cjepivom protiv covida-19 u županijskim zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine, objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U većini županija bit će moguće cijepljenje bez naručivanja već od 12. rujna, no u pojedinim županijama i Gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve.

Naručiti se može prijavom kod liječnika obiteljske medicine, putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili putem Portala zdravlja.

U idućem tjednu prvo će biti dostupno adaptirano Pfizerovo cjepivo Comirnaty, a nakon toga slijedi i početak docjepljivanja Moderninim cjepivom.

Oba cjepiva, osim originalnog wuhanskog virusa, pokrivaju i omikron varijantu, navodi HZJZ.

Prvo docjepljivanje se preporučuje svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen.

Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida.

Adaptiranim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama starijima od 60 godina te mlađima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika covida.

Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Docjepnu dozu može se primiti najmanje tri mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja.

HZJZ poručuje da se nastavlja i primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana već samo osnovna cjepiva. Djecu mlađu od pet godina ne cijepi se protiv covida.

Preporuka o cijepljenju ovisi o dobi, zdravstvom stanju, prethodnom cijepljenju i preboljenju, navodi HZJZ te poziva građane da se posavjetuju s liječnikom koji će ih na samom cijepljenju savjetovati o konkretnoj vrsti cjepiva koja je za njih optimalna, razlozima za cijepljenje s obzirom na zdravstveno stanje, kao i o mogućim kontraindikacijama.

Informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i Gradu Zagrebu nalaze se na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo.

Hina

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.