HZJZ objavio nove preporuke za drugo docjepljivanje

HZJZ objavio nove preporuke za drugo docjepljivanje

Foto: 

HeungSoon / Pixabay

D.H.

D.H.

Ovo je sedma verzija preporuka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio izmijenjene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, s izmjenama vezano za drugo docjepljivanje.

U odnosu na prethodnu verziju preporuka, u novoj, sedmoj verziji drugo docjepljivanje preporučuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze.

U preporukama iz travnja (šesta verzija), naime, stoji kako je drugo docjepljivanje preporučljivo osobama starijim od 80 godina i starijima od 65 godina koji su korisnici kolektivnog smještaja.

Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene cjepivom Janssen i docijepile su se istim cjepivom.

U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).

– Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje ne preporučujemo odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će adaptirano/varijantno cjepivo biti dostupno niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva, stoji također u novim preporukama.

– Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga, dodaje se u preporukama HZJZ-a.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.