Idu li liječnici u štrajk?

Idu li liječnici u štrajk?

Foto: 

Julio César Velásquez Mejía from Pixabay

D.H.

D.H.

Hrvatska liječnička komora objavila rezultate ankete

Rezultati ankete, koju je pet krovnih liječničkih organizacija uputilo na više od 14 tisuća hrvatskih liječnika, nedvojbeno su pokazali golemo nezadovoljstvo liječnika. Skoro svi liječnici (97 %) nezadovoljni su svojim radnopravnim statusom, a njih 94 % podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti.

Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše liječnika (73 %) odabralo je javni prosvjed. Odluku koju će aktivnost pokrenuti HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika usuglasit će do kraja tjedna, nakon što o tome odluče vodstva svake od tih krovnih organizacija. Da je liječnicima dosta praznih obećanja, vječne kupovine vremena, odgađanja nužnih promjena i PR predstava jasno pokazuje podatak da je 61 % liječnika spremno na štrajk, prenosi N1.

Visok odaziv (41 %1) na anketu koju su proveli HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika daje snažan legitimitet ovim zabrinjavajućim brojkama. Svi liječnici (98 %) podržavaju donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a iznimno je visoka (92 %) i podrška žurnom izjednačavanju/podizanju koeficijenata za plaće tri skupine liječnika. Čak 23% anketiranih liječnika ima tzv. ‘robovlasničke’ ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće, a njihovo ukidanje podržava 93 % liječnika.

Duboka ogorčenost liječnika rezultat je preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade. Ministarstvo, osim reprezentativnosti liječničkog sindikata, nije ispunilo ništa od obećanja danih na sastanku prošlog ljeta.

Bez liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, zdravstveni sustav ne postoji. Odgovorni u zdravstvenoj administraciji i Vladi, koji problem masovnog nezadovoljstva i loših radnih uvjeta liječnika guraju pod tepih, štete javnom zdravstvenom sustavu i pacijentima. Put kojim su krenuli vodi u urušavanje javnog zdravstva i nedostupnost zdravstvene usluge našim građanima. Podsjetimo, HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika od resornog ministarstva i Vlade traže žurno ispunjavanje sljedećih zahtjeva:

– izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%

– donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora

– usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima

– ukidanje postojećih ‘robovlasničkih’ ugovora za specijalizacije liječnika.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.