Inspekcija o smrti Vladimira Matijanića: Nismo utvrdili značajnije stručne propuste

Inspekcija o smrti Vladimira Matijanića: Nismo utvrdili značajnije stručne propuste

Foto: 

Screenshot Youtube

D.H.

D.H.

‘Umro je zbog covida’

Ministarstva zdravstva javnosti je predočilo nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak stručnog povjerenstva o slučaju preminulog Indexovog novinara Vladimira Matijanića.

– Naložio sam da se provede nadzor i utvrde sve činjenice o postupanjima tijekom postupanja. Nalaz će predstaviti Mirjana Tadić –  rekao je ministar Vili Beroš na početku i predstavio sve ljude koji sudjeluju u slučaju.

–  Zahvaljujem na prilici da služba zdravstvene inspekcije prezentira nalaze nadzora. Vezano za obavijest o smrti, odmah po saznanju, inspecija je obavila nadzore u Zavodu za hitnu medicinu, Domu zdravlja i privatnoj ordinaciji. Za potrebe obavljanja nadzora imenovali smo stručnjake koje je ministar već predstavio – rekla je Tadić.

– Utvrđeno je, mi smo obradili i ranije zdravstveno stanje. Pokojni Vladimir Matijanić bolovao je od Sjorgenovog sindroma i drugih bolest. Postavljena je i sumnja na sarkoidozu koja nije potvrđena, a pacijent nije redovito uzimao terapiju za kroničnu bolest – rekla je.

– Liječnica obiteljske medicine preporučila je cijepljenje za Covid-19. Pacijent je samoinicijativno konzultirao specijalisticu imunologije koja je predložila odgodu, ali pacijent nije uzimao imunomodulaciju – rekla je i istaknula da necijepljenje protiv Covida dodatno povećava rizik kod takvih bolesnika.

– Analizom postupaka nismo uočili značajnih stručnih propusta – rekla je.

– Primljen je 2.8. učinila se obrada te je pušten kući uz preporuke. Sve je bilo po praviliam struke, osim što ga je pregledala specijalizantica uz telefonsku konzultaciju specijalista.

5.8. pacijent telefonski kontaktira dispečera Hitne te je pravovremena intervenciju upućen tim T1, s liječnikom, prema izmjerenim parametrima nije bilo razloga za prijevoz u zdravstvenu ustanovu. Isto gdana tijekom druge intervencije paciejnt je bio tijekom lošeg stanja. Unatoč provedenim mjerama dolazo do smrtnog ishoda.

Utvrđena je proceduralna nepravilnost prilikom obdukcije.

Nismo uočili značajnih stručnih propusta. Smrtni ishod je zbog komplikacija od covida.

U ovom slučaju je prisutna visoka razina zdravstvene zaštite. To se vidi i iz toga što je došlo do razgovora sa specijalistom – kazala je Tadić, prenose 24 sata.

Uslijedila su pitanja za članove povjerenstva

Je li netko od članova povjerenstva imao izdvojeno mišljenje. Nije se redovito kontrolirao, što to znači, koje kontrole? Koliko nam je poznato, bio je pod terapijom. Nisam baš siguran da sam vas dobro razumio, kako se to nije kontrolirao?

Beroš: ‘Nalaz sam zaprimio u kabinet, ja sam ga pročitao, primio na znanje. S obzirom da se radi o jednom stručnom mišljenju, oni su tijekom svog rada sagledavali literaturu, stručno mišljenje je usuglašeno. Svi su ga potpisali’.

Docent Davor Mayer: ‘Mi nismo istražna tijela i komentiramo medicinsku dokumentaciju koja nam je dostupna. Neredovitost kontroliranja znači da je u rujnu razvio prve tegobe. Obrađen je, dobio je antibiotike, on je zaprimljen u bolnicu. U 12, mjesecu je ležao u bolnici pod sumnjom da se radi o upali srčanih mišića. To je isključeno. 19.12 je bio naručen na magnetsku rezonanciju, nije mogao obaviti magnet zbog klaustrofobije. Kako nije imao simptome, nije mu predloženo da ga uspavaju. Isključene su maligne bolesti. Preporučena mu je terapija. Njegova slika upale mišića je bila blaga. Zatim je bio nakon kontroli, tada mu je preporučen lijek kojeg nije uzimao. Vjerojatno se preplašio kad je čuo o kakvom se lijeku radi. Nakon toga nije došao više kod doktorice. Išao je po drugo mišljenje. Ali nije obavio sve pretrage. Pluća nažalost nije obavio, nije obavio spirometriju. Nije imao niti jednu sliku pluća niti je dolazio na kontrolu kod doktorice’.

Zašto nije zaprimljen?

Mayer: ‘Ekstremno je mala šansa da se prepozna rizik nakon 12 sati, Žao mi je što mu nisu napravili EKG i RTG’.

Kaže da su uzeti status, saturacija,  a da nisu rađene druge pretrage.

– Imao je povećan rizik zbog prethodnih bolesti  – rekao je.

Biste li ga pustili kući na temelju pretraga?

– Tu postavljate pitanje algoritma u Hitnoj. Da je došao u hitnu ambulantu, vjerojatno bi se napravio i EKG, možda bi povećalo vjerojatnost da ga netko primi. Na obudkciji nije imao značajne intersticijske promjene pluća.

– Nema oralnog pripravka kojeg bi pacijent mogao dobiti za kući. Bio bi mogući kandidat zbog prethodnih bolesti. Najvjerojatnije bi dobio paxlovid zbog prethodnih bolesti – kaže.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.