Jesu li sporni testovi štetni za zdravlje? Evo što kaže šefica Ljekarničke komore

Jesu li sporni testovi štetni za zdravlje? Evo što kaže šefica Ljekarničke komore

Foto: 

Tom from Pixabay

D.H.

D.H.

Nema informaciju da su ih ljekarne povukle iz prodaje

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo komentirala je za N1 slučaj koji je posljednjih dana šokirao javnost i zbog kojeg se pod istragom našla tvrtka iz Varaždina koja je, navodno, uvozila krivotvorene covid-testove iz Turske.

‘Testovi kad dolaze na hrvatko tržište, ako imaju registraciju u EU-u, šalju obavijest HALMED-u o stavljanju proizvoda u promet, a HALMED onda provjerava dokumentaciju’ rekla je Soldo. Dodaje kako je test o kojemu se govori na popisu Europske komisije validiranih testova za Europu te da je u isto vrijeme stavljen u promet u svim zemljama EU-a.

‘Svaki od tih testova, bez obzira o kojoj se bolesti radi, nikad nije sto posto točan, moguće da je dao lažne rezultate. Nije se još utvrđivala kvaliteta tih testova nego se samo saznalo da nisu rabljeni svi originalni dijelovi. Građani koji su to koristili vjerojatno su imali i druge potvrde bolesti, PCR i liječnički pregled, vjerujem da ni je bilo nekih negativnih posljedica na njihovo zdravlje’, govori Soldo koja nema informaciju da su zagrebačke gradske ljekarne povukle testove iz prodaje.

‘RH ima više dobavljača ovih testova, vjerojatno će ustanove koje su radile testiranja povlačiti te testove, ali zasad nitko nije obavijestio ljekarne ni prodajna mjesta da se povlači test’, navodi predsjednica HLJK-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.