Kako riješiti probleme hitne službe?

Kako riješiti probleme hitne službe?

Foto: 

Hitna uživo 194 / Facebook

D.H.

D.H.

Zastarjela oprema, manjak ljudi, previše rada…

Problema u hitnoj službi ne manjka – šokantna fotografija s hitnog prijema bolnice u Sisku, posada hitnog glisera vesla do otoka jer su im motori otkazali na putu prema Splitu, kvar na novom brodu u Dubrovniku već na prvoj intervenciji.

‘Očito da taj gliser ne zadovoljava uvjete, da se išlo samo da se nešto što prije napravi i da se pokaže da se nešto radi. Sisačko-moslovačka županija prije nekoliko godina prošla je potres – niti u jednom trenutku nisu dvije osobe stavljene u isti krevet. Ravnatelj je još uvijek ravnatelj i to je na žalost naša činjenica’, komentirao je za HRT Tomislav Petrušić iz inicijative Hitna uživo 194.

Činjenica je i da je oprema zastarjela, da ljudi nedostaje te da im je beneficirani radni staž prijeko potreban.

‘Ako uzmemo da svako četvrtu noć radim aktivno, izračunala sam, tijekom 17 godina – sedam godina nisam spavala. Znači sedam godina, to mora ostaviti posljedice po zdravlje, to je i dokazano’, istaknula je Gordana Antić, dr. med. specijalistica hitne medicine, Istarska županija.

Donošenje zakona o hitnoj medicinskoj službi očekuju do kraja godine.

‘Po tom zakonu automatski se ide u dodjelu dobivanja statusa skraćenog radnog vijeka za djelatnike hitne službe. Ovi mladi kad dođu, imat će motivaciju za rad i, kako čujem, nema toliko u djelatnosti ni liječnika ni koji hoće raditi. Možda im bude ovo poticaj da dođu raditi u hitnu službu’, rekao je Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine.

Poticaj je i specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara koje počinje u lipnju. Prilika je to za 375 prvostupnika, ali i nadomještaj potrebnih djelatnika.

‘Oni koji imaju trogodišnje školovanje, dvije godine staža, stječu sve uvjete po pravilniku i negdje oko 20-22% povišica plaće koja bi slijedila’, objasnio je Antun Bajan, PhD (c)/voditelj specijalističkog usavršavanja za RH.

‘To je još jedan doprinos i zaista pružena ruka ministra zdravstva prema hitnoj medicinskoj službi, a to je da vam se poveća i osigura koeficijent’, rekla je Ivana Portolan Pajić, Ministarstvo zdravstva.

Radi se i na hitnoj helikopterskoj službi. Tko se javio na natječaj, još nije poznato.

‘Dana 22. svibnja valjda ćemo znati tko se to javio i imamo li helikopterskog operatera za čitavu Hrvatsku’, naveo je Mladen Tureček iz Uruge za pomoć mladima ‘HELP’.

Problema će, smatraju, biti – od udaljenosti helidroma do premalog broja sati letenja. Ipak, Hrvatska bi trebala dobiti hitnu službu i četiri helikoptera.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.