KBC SPLIT Ministrica Tramišak obišla gradilište Objedinjenog hitnog bolničkog prijema

KBC SPLIT Ministrica Tramišak obišla gradilište Objedinjenog hitnog bolničkog prijema
D.H.

D.H.

„Nastavljamo surađivati s KBC Split na završetku započetih i pripremi novih projekata”

Ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović primio je u radni posjet ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak. Zajedno su obišli gradilište Objedinjenog hitnog bolničkog prijema vrijedno preko 70 milijuna kuna, od čega 31 milijun kuna iznosi sufinanciranje EU.

Ministrica Tramišak, uz zahvalu djelatnicima KBC-a Split na predanosti u borbi protiv pandemije, zahvalila je ravnatelju Meštroviću na viziji koju ima i znanju kojeg je uložio u razvoj bolnice te poručila da cijela Vlada RH i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nadležno za kohezijsku politiku, nastavljaju pružati podršku KBC Split.

„Do kraja 2023. godine surađivat ćemo na završetku započetih, ali i na pripremi i realizaciji novih projekata u novoj financijskoj perspektivi, kojima ćemo ojačati kadrovske i infrastrukturne kapacitete KBC Split. Riječ je o bolnici kojoj gravitira cijeli hrvatski jug, oko 850 tisuća stanovnika, plus turisti i stanovnici susjedne BiH. Osigurana su sredstva iz fondova EU za pripremu dokumentacije novih investicija, a zatim ćemo pružiti svu moguću suradnju da dođe do njihove realizacije”, poručila je ministrica Tramišak.

Iako pod velikim pritiskom COVID-19 krize, KBC Split danas je pokazao pozitivne stvari koje ponekad, do završetka same realizacije, ostaju „ispod radara”.

„Ovo je jedan lijepi dan, lijepi događaj za KBC Split. Zahvaljujem ministrici Tramišak na posjetu, na strateškim projektima radimo zajednički i zahvaljujući toj suradnji napredujemo. Znamo da se moramo osloniti na sredstva Europskih fondova, zato smo osnovali Službu za investicije i razvoj, a u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, i osobito u ministrici Tramišak, imamo najboljeg mogućeg partnera. I ubuduće ćemo se kandidirati za sredstva EU, gdje god je to moguće, i za gradnju i za kupnju opreme i za edukaciju naših djelatnika. Imamo strateške projekte na kojim radimo, a to su Centar za akutnu medicinu, zgrada Poliklinike i dnevne bolnice, kao i Istraživački medicinski centar na Križinama u parterstvu s Medicinskim fakultetom.”

Radovi na uspostavi Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, odnosno adaptacijski radovi postojećeg prostora dijela prizemlja zgrade novog i starog stacionara KBC-a Split na Firulama, površine cca 2700 m2, započeli su u svibnju prošle godine.

OHBP bit će smješten u dvije prostorne cjeline. S obzirom na to da je ovo zahvat preuređenja postojećih prostora, izuzetno je važno osigurati i provesti realizaciju na način da se minimalno utječe na trenutni svakodnevni rad svih bitnih bolničkih sadržaja. Realizacija cjelokupnog zahvata stoga se odvija u dvije faze: 1. faza je uređenje i opremanje medicinskom opremom istočnog dijela i privremeni premještaj hitnog kirurškog prijema u te novouređene prostore, a 2. faza je uređenje i opremanje medicinskom opremom zapadnog dijela i stavljanje u funkciju cjelokupnog OHBP-a sukladno novom rješenju.

U sklopu 1. faze trenutačno se izvode građevinsko-zanatski, elektroinstalaterski i strojarski radovi, a zatim slijedi opremanje namještajem i medicinskom opremom. Puštanje u rad 1. faze OHBP-a očekuje se tijekom svibnja 2022. godine, a druga faza bit će gotova do kraja 2023. godine.

Ministrica Nataša Tramišak i ravnatelj dr. Julije Meštrović obišli su i gradilište Regionalnog transfuzijskog centra, drugog kapitalnog projekta KBC Split sufinanciranog sredstvima EU, na kojem su radovi započeli u studenom prošle godine, a također će biti dovršeni u 2023.

Za ova dva projekta, vrijedna preko 125 milijuna kuna, KBC Split dobio je 63 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.