KBC Split započeo radove na izgradnji najsuvremenije banke krvi u Hrvatskoj

KBC Split započeo radove na izgradnji najsuvremenije banke krvi u Hrvatskoj

Foto: 

KBC Split

D.H.

D.H.

Riječ je o projektu vrijednom više od 54 milijuna kuna koji se sufinancira EU novcem

Sjeveroistočni dio Križina, uz Put Trstenika, postao je ovih dana veliko gradilište. U tijeku su zemljani radovi na izgradnji Regionalnog transfuzijskog centra. Prema riječima prof dr.sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, ovo je jedna od kapitalnih investicija i jedan od projekata KBC-a Split koji nisu zaustavljeni unatoč opterećenju izazvanom pandemijom, a dugoročno služi poboljšanju zdravstvenog standarda i skrbi o bolesnicima Do ove jeseni tamo se nalazio sklop građevina koji je s vremenom izgubio funkciju. Do ljeta 2023. Split će na Križinama imati najsuvremeniju banku krvi u Hrvatskoj, sufinanciranu sredstvima EU.

Projekt vrijedan 54.230.225 kuna financira se kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split i to kroz specifični cilj obnove brownfield područja, a udio potpore EU je 31.920.000 kuna. Osim Ministarstva zdravstva, koje je osiguralo preko 22 milijuna kuna, u opremanju zgrade i njezinom stavljanju u funkciju sudjeluje i Splitsko-dalmatinska županija.

Predstojnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Spit, doc. dr. sc. Slavica Dajak pojasnila nam je zašto je ovaj objekt važan za KBC.

‘Transfuzijski centar nije priča koja traje od jučer, an tome radimo zadnjih desetak godina. Proizvodnja krvnih pripravaka mora udovoljavati nacionalnim standardima usklađenim s onima EU. U prostoru koji sada imamo to ne možemo zadovoljiti ni kvalitetom, ni kvantitetom te smo pri dosadašnjim provjerama dobili naputak da moramo osigurati tehnički opremljen i dostatan prostor za proizvodnju krvnih pripravaka. Potražnja za krvnim pripravcima je u porastu. Preuzeli smo i one iz Šibensko-kninske županije i kao najbolja moguća opcija pokazala se izgradnja potpuno novog centra sa svim potrebnim prostorijama i tehnologijom. Potrebe naših županija su 15 do 20 posto veće od onoga što trenutačno proizvodima, a izgradnjom Regionalnog transfuzijskog centra osigurat ćemo standard kvalitete, zadovoljiti stvarne potrebe i moći pripremiti 40 posto više doza krvi i 40 posto više krvnih pripravaka nego dosad.

Taj centar bit će jedan od četiri u Hrvatskoj i pokriva će područje od granice Dubrovačko-neretvanske do granice Zadarske županije.

‘Radovi su započeli sredinom studenog, prema dinamičkom planu trajat će 18 mjeseci. Sredinom 2023. očekujemo ishođenje građevinske dozvole. Po završetku zgrada će imati suteren, prizemlje i kat, ukupna korisna površina bit će 3.742,5 metara četvornih. Izgradit ćemo i otvoreni parking od 1.069,5 kvadrata i dodatni pješački pristup, izvijestio je inženjer Ante Sunara, voditelj projekta ispred KBC-a Split.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.