Kreće upis prve generacije sestara gerontologije i javnog zdravstva

Kreće upis prve generacije sestara gerontologije i javnog zdravstva

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Novi studiji u Rijeci

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci dobio je dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje novih sveučilišnih diplomskih studija Sestrinstvo – Gerontologija i palijativna skrb starijih te Sestrinstvo – Javno zdravstvo, javlja Novi list.

Prva generacija novih studijskih programa u fakultetske klupe sjest će već s početkom nove akademske godine, a prijave za upis traju do 11. rujna.

Najavljujući kako se upisuje 20 studenata, dekanica prof. dr. Daniela Malnar kaže da je glavni preduvjet za upis završen istovjetan prijediplomski studij, odnosno studij sestrinstva.

– Programi su namijenjeni prvenstveno prvostupnicama sestrinstva koji su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi i koje imaju najmanje godinu radnog staža u struci. Osim navedenog, bodove će uz radni staž donositi i prosjek ocjena postignut tijekom srednjoškolskog obrazovanja, uspjeh na državnoj maturi, dekanova ili rektorova nagrada, ali i objavljeni stručni i znanstveni radovi, kao i kongresna priopćenja te bavljenje sportom definirano kroz sportsku kategorizaciju – objašnjava prof. dr. Malnar.

Temeljni razlog za pokretanje studijskog programa Sestrinstvo – Javno zdravstvo, kaže dekanica, iskazuje se u potrebi za obrazovanjem kvalitetnih stručnjaka koji će pridonijeti koherentnosti zdravstvenog sustava Hrvatske te unapređenju nastavnog, a zatim i znanstvenog kadra Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, u Hrvatskoj i široj regiji.

– Usprkos potrebi za medicinskim sestrama/tehničarima obrazovanim i osposobljenim za djelovanje u javnom zdravstvu u sustavu zdravstvene zaštite Hrvatske ne postoji specijalnost medicinskih sestara/tehničara usmjerena na njihovo djelovanje u tim područjima. Profil magistra sestrinstva u javnom zdravstvu neophodan je u području zaštite zdravlja, prevencije bolesti i promicanju zdravlja u svim segmentima i na svim razinama društvene organizacije. Uz to, mnoštvo zdravstvenih i socijalnih institucija te udruga civilnog društva iskazuje potrebu za medicinskim sestrama i tehničarima koji će primjenom znanja i stečenim kompetencijama implementirati programe prevencije bolesti u međusektorskoj suradnji i predlagati rješenja za potrebe međusektorske suradnje u programima prevencije bolesti, zaštite zdravlja i podizanju kvalitete života različitih populacijskih skupina i u zajednici u cjelini. Također, magistra sestrinstva u području javnoga zdravstva usvajanjem znanja, stjecanjem vještina i kompetencija određenih u ovom programu može educirati u obrazovnom sustavu, a svojom ulogom u promicanju zdravlja educirati u lokalnoj zajednici, institucijama iz sustava socijalne skrbi te epidemiološkim službama – navodi dekanica.

Sve je više starijih

Aktualni i stalno rastući problem starenja stanovništva nametnuo je potrebu svim zdravstvenim sustavima u svijetu da osmisle strategije i programe primjerene prihvatu, uspostavljanju odnosa i primjeni postojećih i nadolazećih znanstveno-tehnoloških mogućnosti u pružanju zdravstvenih usluga, pomoći i unapređenju kvalitete života starijih i starih osoba. Tako je i Fakultet zdravstvenih studija prateći demografske promjene stanovništva u Hrvatskoj koje se, između ostalog, manifestiraju značajnim porastom udjela starije populacije u stanovništvu, odlučio krenuti s novim sveučilišnim diplomskim studijem.

Promicanje zdravlja

Dodajući kako usprkos potrebi za medicinskim sestrama/tehničarima obrazovanim i osposobljenim za djelovanje u gerontologiji i palijativnoj skrbi starijih u sustavu zdravstvene zaštite Hrvatske ne postoji specijalnost medicinskih sestara/tehničara usmjerena na njihovo djelovanje u tim područjima, dekanica kaže da se magistri te struke kroz predloženi studijski program kompetentno mogu educirati u obrazovnom sustavu, aktivno sudjelovati u kreiranju i realiziranju preventivnih programa s ciljem promicanja zdravlja, aktivnog starenja, kao i programa sestrinske skrbi za populaciju starijih.

– Gerontološka sestrinska skrb je dinamičan odnos između starije osobe i medicinske sestre s ciljem postizanja zdravlja i dobrobiti u kojoj starija osoba donosi svoja jedinstvena iskustva, a medicinske sestre svoje specifično znanje o gerontologiji, vještine, umijeće, pa i znanost u gerontologiji i palijativnoj skrbi starijih. Magistra gerontologije i palijativne skrbi starijih provodi gerontološku i palijativnu sestrinsku skrb starijih u svrhu promicanja zdravlja, poboljšanja funkcijskih sposobnosti te zagovaranja potreba starijih i starih osoba koje se obavljaju sukladno Standardima gerontološke i palijativne sestrinske skrbi starijih – ističe dekanica.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.