Liječnici tvrde da su ovo najgore stvari koje možete napraviti u ordinaciji

Liječnici tvrde da su ovo najgore stvari koje možete napraviti u ordinaciji

Foto: 

Mohamed_hassan / Pixabay

D.H.

D.H.

Dr. Googlea im je trn u oku

Odnos između liječnika i pacijenta vrlo je važan, ponekad kao i svaki drugi odnos u našim životima, a temelji se na kvalitetnoj komunikaciji i međusobnom uvažavanju.

Da bi se ti odnosi pravilno razvijali, liječnici su za Eat This, Not That podijelili stvari koje bi voljeli da ljudi ne rade u njihovoj ordinaciji.

Samodijagnoza uz pomoć dr. Googlea im je trn u oku

Liječnici se uglavnom slažu u jednom: istražite, budite uključeni u svoju skrb, ali ne dopustite dr. Googleu da potpuno prevlada ispred zdravog razuma.

‘Posavjetujte se s internetom da biste se educirali, ali nemojte dolaziti uvjereni da ste već sami sebi uspješno postavili dijagnozu’, kaže Suzanne Koven, internistica primarne zdravstvene zaštite u Općoj bolnici u Massachusettsu, prenosi Index.

‘Imam ogromno poštovanje prema pacijentovoj autonomiji i razumijevanju vlastitog tijela, a liječnici u određenoj mjeri moraju i surađivati s pacijentima’, rekla je za Scientific American. ‘Ali pretvarati se da obje strane doprinose donošenju jednako vrijednih informacija je nerealno. S vremena na vrijeme netko dođe s uvjerenjem da mu je potrebna magnetna rezonanca zbog nečega ili smatra da mu treba taj i taj lijek za liječenje toga i toga i moram reći: Uspori, idemo razgovarati o tebi i tvojim simptomima’.

Provjerite jesu li vaši podaci legitimni

‘Liječnici su preplavljeni teorijama o brzim (vjerojatno nadriliječničkim) tretmanima, od kojih se mnogi prenose na internetu’, kaže neurolog dr. Jacob Hascalovici.’Da biste se tome suprotstavili, prikupite sami medicinske podatke s web-mjesta koja završavaju na .org ili .edu i neka vaš liječnik odradi glavnu ulogu u postavljanju dijagnoze’.

Pretjerano guglanje može uzrokovati nepotrebnu anksioznost

‘Ako provodite sate kopajući po mračnim kutovima interneta, činite sebi medvjeđu uslugu. Često dvojbene informacije dostupne na internetu mogu navesti pacijente da povjeruju da je mali problem nešto mnogo strašnije’, rekla je dr. Darla Klokeid.

Želite sami istraživati? Pitajte svog liječnika za preporuku izvora informacija

‘Postoje studije koje pacijentima preporučuju istraživanje nekog stanja kako bi tako pomogli svom liječniku’, rekla je Klokeid.’Ne mora biti pretjerano – ako potrošite 15 minuta na edukaciju o mogućnostima liječenja ili razjašnjavanju specifičnih simptoma prije posjeta, to je sasvim dovoljno’.

Predlaže da zamolite svog liječnika za preporuku dobrih izvora za istraživanje, a kaže da ona to sa zadovoljstvom čini za svoje pacijente.

Dr. Instagram također može smetati

Zapamtite, samo zato što netko koga pratite na društvenoj mreži koristi neki lijek ili proizvod ne znači da je to prava stvar za vas. ‘Moje područje medicine možda je najpodložnije istraživanjima i samodijagnozama putem Instagrama i TikToka, a prije posjeta liječniku’, kaže dermatologinja iz Sjeverne Virginije dr. Noreen Galaria.

Ona savjetuje da nikada ne govorite stvari poput: ‘Na Instagramu sam pročitala da zapravo ne bih trebala koristiti ovaj lijek’ ili ‘Postoji influencer kojeg pratim i koji kaže da to nikada ne koristim’.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.