Međunarodni je dan sigurnosti pacijenata

Međunarodni je dan sigurnosti pacijenata
D.H.

D.H.

„Sigurnost pacijenata – imperativ!”

17. rujna Svjetski je dan sigurnosti pacijenta, dan kada se posebno iskazuje važnost sigurnosti pacijenta u cijelom svijetu i simbolizira jačanje svijesti o sigurnosti pacijenta na svim razinama.

Od 8 do 12 % pacijenata u bolnicama je EU-a pri hospitalizaciji bez potrebe izloženo štetnim događajima, a svake godine oko 4,1 milijun pacijenata u EU-u dobije infekciju povezanu sa zdravstvenom skrbi, od čega ih 37 000 umire.

Iako je sigurnost pacijenata sada sastavni dio politika javnog zdravlja, većim se izazovom čini izgradnja kulture sigurnosti pacijenata u okvirima zdravstvene skrbi.  Veću pažnju treba posvetiti učenju iz prijavljenih pogrešaka i uključivanju pacijenata u sprečavanje daljnje štete, poručuju iz Europske komisije.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata obilježen je i u Hrvatskoj, u organizaciji Ministarstva zdravstva na tribini u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.