Ministarstvo zdravstva tvrdi da je Grad Split palijativnu skrb plaćao firmi bez dozvole za rad

Ministarstvo zdravstva tvrdi da je Grad Split palijativnu skrb plaćao firmi bez dozvole za rad

Foto: 

Sabine van Erp from Pixabay

D.H.

D.H.

Grad tvrdi da takva dozvola nije potrebna

Privatna ustanova koja je za Grad Split od 2015. godine obavljala poslove palijativne skrbi (zdravstvena skrb za umiruće bolesnike), i na taj način u šest godina zaradila gotovo tri milijuna kuna, uopće nije imala dozvolu Ministarstva zdravstva za palijativnu skrb, doznaje UNA.

Ministarstvo je za UNU potvrdilo da su cijeli spis nakon nadzora predali Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu (ODO Split), no još uvijek nemamo odgovor na pitanje u koje se kazneno djelo sumnja.

“Uvidom službi Ministarstva zdravstva, razvidno je da Ustanova za zdravstvenu skrb Ružica, sa sjedištem u Solinu, na adresi Cetinska 12, ne obavlja djelatnost palijativne skrbi, niti je Ministarstvo izdalo rješenje o sukladnosti akta u dijelu koji se odnosi na proširenje djelatnosti ustanove na djelatnost palijativne skrbi u sudski registar.

Ministarstvo zdravstva: Nemaju dozvolu

Nakon što je dodatno utvrđeno od strane zdravstvene inspekcije i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u domeni kontrole ugovornih obveza da spomenuta ustanova obavlja djelatnost palijativne skrbi bez rješenja, Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu dostavljena je obavijest da spomenuta ustanova obavlja neregistriranu djelatnost palijativne skrbi, te da je od grada Splita financirana temeljem ugovora.

Zašto je grad Split unatoč navedenom s ustanovom sklapao ugovor, molimo da se upitom izravno obratite gradu Splitu koji je je najmjerodavniji dati tražene informacije”, stoji u odgovoru MZ-a na naše pitanje.

Ustanova za zdravstvenu skrb Ružica inače je dio pravog splitskog medicinskog carstva koje je osnovao Nikša Siniša Matas, nekada medicinski tehničar u javnom sektoru.

Radi se o Florence grupi (nazvanoj po utemeljiteljici modernog sestrinstva Florence Nightingale) koju čini sedam tvrtki registriranim za medicinsku njegu, turizam, prijevoz, medicinu rada i sporta, itd., a u čijoj su vlasničkoj strukturi i neki vrlo poznati splitski liječnici.

Grupa navodno ima više ozbiljnih poslova s Gradom Splitom no, kako će se kasnije potvrditi, vodstvo grada nikada nije vodilo računa o transparentnosti javnih natječaja, pa većinu ugovora nije moguće naći na internetu.

Ugovore za pružanje palijativne skrbi sklapala je suradnica Željka Keruma i tadašnja pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Romana Škrabić, no do nje nismo uspjeli doći, jer je na godišnjem odmoru i ne javlja se na mobitel.

Grad Split: Posebna dozvola nije potrebna

Na pitanje kako se dogodilo da Split povjerava palijativnu zdravstvenu zaštitu tvrtki koja nema dozvolu za takvu djelatnost, pročelnica po ovlaštenju Nađa Mladinić odgovara da to uopće nije potrebno i da “niti jedan zakon ne spominje dozvolu za rad”. Pored toga, kaže Mladinić, samim tim što je Ustanova Ružica registrirana za pružanje zdravstvene skrbi ima preduvjete i da obavlja palijativnu skrb.

Njezin odgovor UNA objavljuje uz minimalne pravopisne intervencije.

“Načelo cjelovitog pristupa primarne zdravstvene zaštite osigurava se provođenjem objedinjenih mjera za unaprjeđenje zdravlja i prevenciju bolesti te liječenjem, zdravstvenom njegom, rehabilitacijom te palijativnom skrbi.

Članak 109. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kaže da je ustanova za zdravstvenu skrb jest zdravstvena ustanova u kojoj se pruža zdravstvena zaštita u sklopu zdravstvene djelatnosti na primarnoj razini. Dakle, Grad Split je u svom Proračunu imao stavku ‘palijativne skrbi’ kao nadstandard.

Poznato je da godinama Grad nije imao riješen hospicij, a palijativna skrb nije ni postojala organizirano onda kada je Grad započeo s tim. Želja Grada i namjera je bila sredstvima svog Proračuna olakšati posljednje trenutke svojim sugrađanima.

Prema Zakonu, Ustanova Ružica nije trebala nikakve dozvole, nego su uvjeti koje mora ispuniti propisani Dokumentacijom o nabavi. Niti jedan Zakon ne spominje DOZVOLU za rad, samim tim što je Ustanova Ružica osnovana kao ustanova za zdravstvenu skrb ima preduvjete da osigurava palijativnu skrb kao primarnu djelatnost.

Napominjem da na objavljene postupke nikad nije izjavljena žalba”, odgovorila je Mladinić.

Matas: Ne sjećam se!

Uvjete za registraciju djelatnosti palijativne skrbi, međutim, propisuje Pravilnik o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti koji definira uvjete koje ustanova treba ispuniti da bi dobila rješenje za skrb o neizlječivim bolesnicima.

Pravilnik je na snazi od 2011. godine.

Nije poznato ispunjava li Ustanova Ružica uvjete koje je Ministarstvo zdravstva propisalo, no pored činjenice da nije doregistrirana za palijativu, dodatno zbunjuje izjava samog osnivača Nikše Matasa.

On je, naime, u razgovoru za UNU kazao da su “jednom Ministarstvu zdravstva slali molbu za registraciju, ali su odbijeni”, što bi trebalo dodatno zakomplicirati njihov položaj u očima državnog odvjetništva.

Na pitanje kada je to bilo, Matas odgovara da se ne sjeća, a ne sjeća se ni kada je sklopio prvi ugovor sa Gradom Splitom, ni koliko su novaca dobili, ni za koliko klijenata.

“Bilo je to palijativno rješenje za palijativnu skrb, pošto nitko u Splitu tada nije pružao takve usluge, a mnogo je naših sugrađanki i sugrađana trebalo pomoć. Uz nas su još isti posao radile i udruge za zdravstvenu njegu u kući, ali to nije bilo zakonski regulirano”, kaže Matas.

Na komentar da je pravilnik s uvjetima za palijativnu skrb na snazi od 2011. godine Maras odgovara da se “cijelo ugovorno razdoblje nitko to nije sjetio regulirati na ozbiljniji način” i da su zato jedva čekali da završe s poslom, jer se radi o “teškom i napornom radu koji im je donio probleme”.

Tvrdi da je tek od nas doznao da je spis predan ODO-u Split i da ne može zamisliti razloge.

“Na nadzoru Minstarstva zdravstva je sve bilo u redu, ne znam o čemu se radi. Ovo mi je prvi glas”, kaže i dodaje da je palijativna skrb sada riješena preko županijskog Doma zdravlja i da se nada da će se situacija bitno popraviti.

“Natježi bolesnici i oni na respiratoru nisu mogli dobijati skrb. Imali smo troje djece na respiratoru kojima nitko nije mogao osigurati njegu nakon skidanja s aparata. Situacija je zaista dramatična”, tvrdi Matas.

Na pitanje koliko je točno novaca i za koliko klijenata Grad Split u šest godina platio Matasovoj firmi, Nađa Mladinić odgovara da pitanje pošaljemo povjereniku za informiranje, pa ćemo odgovor dobiti u roku propisanom Zakonom o pravu na pristup informacijama.

Ivošević: Šaljemo vam sve papire!

Javio se i dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević, kazavši da će poslati kompletan materijal koji su predali ODO-u Split.

“Da bi našle podatke o ugovorima s Ustanovom Ružica, zaposlenice bi morale kopati po papirima i za to vrijeme ostaviti sve druge poslove, a zaista su pretrpane. Zato je najbolje da Vam dostave sve, pa odlučite što od toga je zanimljivo”, kazao je Ivošević.

Upozorio je da se na splitskom tržištu zdravstvenih usluga vode borbe konkurenata i da je jednom od protivnika gospodina Matasa državno odvjetništvo već odbacilo kaznenu prijavu.

Na komentar da je povod pisanju teksta prijava Ministarstva zdravstva koje je spis predalo odvjetništvu, Ivošević odgovara da samo htio prenijeti ono što je čuo.

U ustanovama koje se bave palijativom i nisu konkurencija Ustanovi Ružica, jer je taj posao od prošle godine preuzeo županijski Dom zdravlja, zaista se može čuti da je vlasnik Florence grupe na koruptivan način došao do poslova s Gradom, navodno preko ranije poslovne veze bivše pročelnice Ureda za zdravstvo i jednog od liječnika suvlasnika jedne od njegovih ustanova.

Tako je, tvrde, natječaj skrojen taman po mjeri Ustanove Ružica.

ODO-a Split provodi izvide u sklopu kojih traži dodatnu dokuemtnaciju od Ministarstva zdravstva i Grada Splita.

“U odnosu na Vaš upit od 29. srpnja 2022. godine, ističem kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nakon zaprimanja podneska Ministarstva zdravstva u izvidima zatražilo od Ministarstva zdravstva i Grada Splita relevantnu dokumentaciju i obavijesti u cilju utvrđivanja postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Po dovršetku izvida biti će donesena državnoodvjetnička odluka”, stoji u odgovoru zamjenice glasnogovornika Općinskog državnog odvjetništva u Splitu Marine Pavić.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.