Mirela Čavajda primit će Nagradu Zagrepčanka godine

Mirela Čavajda primit će Nagradu Zagrepčanka godine

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

‘Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti, a značenje njezina hrabrog postupka je mnogostruko’

U znak javnog priznanja na Dan Grada Zagreba 31. svibnja zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je odlučila dodijeiti Nagradu Zagrepčanka godine Mireli Čavajda, upravnoj pravnici, instruktorici pilatesa.

‘Žena je čije su okolnosti vezane uz prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo. U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu.

Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti, a značenje njezina hrabrog postupka je mnogostruko. S jedne strane, ona je dala glas svim diskriminiranim ženama u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj. S druge strane, njezin je potez mobilizirao cijelu državu u obrani prava žena na izbor.

Podršku borbi za već postojeće pravo ponovno su pružile brojne udruge i tisuće ljudi diljem zemlje, omogućivši nam kao društvu da prenesemo poruku svim ženama koje će možda proći kroz jednako tešku situaciju – da nisu same. Osim čuvanja već stečenih prava, njezina snaga pokrenula je procese koji već sada kao rezultat imaju bolji i pristupačniji sustav’, stoji u obrazloženju odluke.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.