NAKON KORONE Virusi se ponašaju čudno

NAKON KORONE Virusi se ponašaju čudno

Foto: 

SamuelFrancisJohnson / Pixabay

D.H.

D.H.

Pandemijska ograničenja utjecala su na širenja

Pandemija covida jenjala je diljem svijeta, a s njom i mnoga društvena ograničenja koja su uvedena kako bi se suzbilo njezino širenje.

Čini se da je mjesto covida zauzeo čitav niz virusa koji se ponašaju na nove i neobične načine.

Sezone zimske gripe u SAD-u 2020. i 2021. bile su neke od najblažih zabilježenih i u pogledu smrtnih slučajeva i hospitalizacija. Ipak, slučajevi su u veljači porasli i još više se popeli u proljeće i ljeto kako su ograničenja ukinuta, piše N1.

‘Nikad nismo vidjeli da se sezona gripe u SAD-u produži do lipnja’, rekao je u utorak za CNBC dr. Scott Roberts, pomoćnik medicinskog ravnatelja za prevenciju infekcija u bolnici Yale New Haven.

‘Covid je očito imao jako velik utjecaj na to. Sada kada su se ljudi razotkrili, mjesta se otvaraju, vidimo da se virusi ponašaju na vrlo čudan način’, rekao je.

Respiratorni sincicijski virus, sličan virusu prehlade koji je uobičajen tijekom zimskih mjeseci, pokazao je porast prošlog ljeta, s većim brojem slučajeva među djecom u Europi, SAD-u i Japanu. Zatim, u siječnju ove godine, izbijanje adenovirusa 41, obično odgovornog za gastrointestinalne bolesti, postalo je očiti uzrok misteriozne i teške bolesti jetre među djecom.

Država Washington doživljava najgori val tuberkuloze u posljednjih 20 godina. A sada, nedavna epidemija majmunskih boginja, rijetke virusne infekcije koja se obično nalazi u središnjoj i zapadnoj Africi, zbunjuje zdravstvene stručnjake s više od 1000 potvrđenih i sumnjivih slučajeva koji se pojavljuju u 29 neendemskih zemalja.

Virusi se čudno ponašaju

Najmanje dvije genetski različite varijante majmunskih boginja sada kruže u SAD-u. Vjerojatno proizašle iz dviju različitih infekcija koje se prelijevaju sa životinja na ljude, objavili su prošlog tjedna američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija primijetila je ranije prošlog tjedna da je virus, čiji simptomi uključuju groznicu i lezije na koži, možda bio neotkriven u društvu ‘mjesecima ili možda nekoliko godina’.

‘Dva soja vjerojatno ukazuju na to da ovo traje dulje nego što smo mislili. Trenutno smo u zabrinjavajućem trenutku’, rekao je Roberts.

Napomenuo je da će nadolazeći tjedni biti jasni za tijek virusa, koji ima razdoblje inkubacije od 5 do 21 dan.

‘Ograničenja smanjuju izloženost i imunitet’

Jedno od objašnjenja je da su ograničenja uzrokovana covidom i nošenje maski u posljednje dvije godine dali drugim zaraznim bolestima malo mogućnosti da se šire na način na koji su se nekada širili.

Tamo gdje su se virusi uspjeli provući, često su promašeni jer je javnozdravstveni nadzor uglavnom bio usmjeren na pandemiju.

To je doista bio slučaj s izbijanjem tuberkuloze u Washingtonu, poručile su lokalne zdravstvenim vlastima, koji su rekli da paralele između te dvije bolesti dopuštaju da slučajevi tuberkuloze ostanu nedijagnosticirani, piše CNBC.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.