Nestašica: Za dio pacijenata u Hrvatskoj nema lijeka, a nema ni alternative

Nestašica: Za dio pacijenata u Hrvatskoj nema lijeka, a nema ni alternative

Foto: 

D G from Pixabay

D.H.

D.H.

Najviše u Slavoniji i Dalmaciji

Kreće sezona prehlada i viroza, a u Hrvatskoj već neko vrijeme vlada nestašica lijekova. Najviše u Slavoniji i Dalmaciji, ali i u ostatku zemlje. Nema dovoljno paracetamola i antibiotika Klavocina.

‘Jedan njegov oblik je dostupan, jednoga neće biti do kraja listopada, jednoga do kraja godine. Ali za sve varijante postoje dostupne alternative s istom djelatnom tvari koje su normalno na policama’, rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a za N1.

U puno većem problemu našli su se pacijenti koji boluju od epilepsije. Lijeka nema, a nema ni alternative.

‘To su puno veći problemi nego kod ovih lijekova za snižavanje temperature. Tu se radi o uskoj grupi pacijenata kojima se taj lijek daje baš zato što ne raegiraju na neku drugu terapiju. Osim toga za drugu terapiju trebaju kod liječnika specijalista, a znate koliko se čeka za pregled’, objasnila je Ana Soldo iz Ljekarničke komore.

U veledrogerijama kažu da povremenih problema s ovim lijekom ima godinama i da pacijenti, koji ga koriste, rade zalihe.

‘Lijek stiže sutra u Hrvatsku. Treba nam koji dan za distribuciju. Očekujemo da će od ponedjeljka biti dostupan u svim ljekarnama’, istaknuo je Jakov Radošević iz Medike.

Povremene nestašice su uobičajena stvar, a naši sugovornici danas upozoravaju na neka jednostavna rješenja.

‘Jedan sustav po kojem bi liječnici znali da nekog lijeka nema pa ga ne bi ni propisivali niti slali pacijente da hodaju po ljekarnama i gube vrijeme. Prijavili smo taj projekt kroz Fond za oporavak, vidjet ćemo’, dodaje Soldo.

Postoje i liste zamjenjivih lijekova koje ljekarnici na licu mjesta propišu, ako nekog lijeka trenutno nema.

‘Farmaceut na licu mjesta prepiše isti generički lijek s istom djelatnom tvari i pacijenti se ne moraju vraćati doktoru. Takva lista se u Hrvatskoj čeka 15-ak godina. I u Hrvatskoj bismo to mogli imati’, dodaje Radošević.

Zakon iz 2013. predviđa takvu listu i lijepo piše da na prijedlog HALMED-a ministar odobrava takvu listu. No, lista nikad nije donesena.

Kao i obično, padamo na proceduri. Stoga bi u kućnim ormarićima bilo dobro imati manju zalihu barem onoga što ne ide na recept.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.