Novi lijekovi i ortopedska pomagala

Novi lijekovi i ortopedska pomagala
D.H.

D.H.

“HZZO uveo nove lijekove na svoju listu te odobrio dodatna ortopedska pomagala”

U redovnoj proceduri na važeće liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvršteno je osam novih lijekova, od toga sedam na osnovnu. Tako se od sada na osnovnoj listi nalaze:  lijek evolokumab za liječenje hiperkolesterolemije,  kombinacija sofosbuvir+velpatasvir+voksilaprevir za liječenje kroničnog hepatitisa C, lijek vandetanib, za liječenje karcinoma štitnjače,  lijek ekulizumab za lječenje atipičnog hemolitičkog uremijskog sindroma (aHUS) i za liječenje paroksizmalne noćne hemoglobinurije (PNH),  lijek guselkumab za liječenje psorijaze,  lijek benralizumab za liječenje teške astme te  lijek deferasiroks za liječenje preopterećenja željezom.

Na dopunskoj listi lijekova našla se  kombinacija flutikazonfuroat+umeklidinij vilanterol za liječenje bolesnika s KOPB-om.

„Dodatno su na liste lijekova stavljene nove  generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 26 lijekova u 70 pakiranja, a na dopunsku listu 5 lijekova u 14 pakiranja)“, priopćeno je iz HZZO-a.

Uz postojeće lijekove na listi proširene su indikacije za njihovu primjenu.

U Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, odnosno na Popis pomagala koji je njegov sastavni dio, uvršteno je osam istovrsnih pomagala iz grupa pomagala: za kretanje, obloga za rane, pomagala za disanje, pomagala kod šećerne bolesti i drugih pomagala.

„Obzirom da HZZO nastoji osigurati dostupnost suvremenih pomagala i novih tehnologija, na Popis pomagala uvrštena su i tri pomagala nove generacije iz grupe pomagala: za govor i disanje te pomagala za urogenitalni sustav, kao i nove hidroaktivne obloge za rane s Ringerovom otopinom i PHMB“, priopćeno je iz HZZO-a.

Upravno vijeće HZZO-a donijelo je i odluke temeljem kojih će se financirati pripravnički staž za 24 doktora medicine u zdravstvenim ustanovama.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.