ad
ad

Otkriven kip milnarskog ribara

Otkriven kip milnarskog ribara

Foto: 

Facebook / Frane Lozić

D.H.

D.H.

-Uživajmo u ovom spomeniku naše baštine i čuvajmo more za one koji dolaze iza nas-

‘Nekako sa posebnim osjećajem i emocijama u srcu zbog događaja koji se jučer zbio u našoj Milni, osvrnuo sam se u svom govoru na svečanosti otvaranja kipa milnarskog, a ja bi rekao i bračkog i jadranskog ribara’. Poručio je to načelnik Milne, Frane Lozić putem Facebooka.

‘Razmišljajući što reći duboko me potaknuo događaj koji se dogodio davne 1936. godine, a koji je opisan riječima uklesanim na kamenoj ploči oblika našega otoka Brača u uvali Blaca. Ove riječi : “U OVU VALU PRI 50 GODIŠĆ MILNARSKI RIBAR LUKA POKLEPOVIĆ S DRUŽINOM ULOVI JE LITNJON TRATON UZ DVI SVIĆARICE VAGUN MINĆUNIH”.


Te riječi govore nam koliko je važno kada se govori o Milnoj podsjetiti se milnaske ribarske povijesti. Od razdoblja između 17. i 19. stoljeća kad je Milna bila najrazvijenija i najprometnija luka na Braču. Brojni milnarani bili su pomorci, brodovlasnici, brodograditelji ali uz sve to i ribari. Na Braču je 1911. godine bilo 120 ribarskih brodova, od čega je samo u Milni bilo njih 43 na kojima je ribarilo 180 milnarskih ribara. Najveći dio brodova koji su se 1888. godine nalazili u pomorskom gospodarstvu bili su izgrađeni u milnarskim škverima, njih 24. Moramo se sjetiti Kanarije u kojoj su radili naše matere, očevi, nonote i none.


Upravo zbog svega toga ponosan sam na projekt Tematska staza, čiji dio je i obnovljeni stari feral sada postavljen na katamaranskom pristaništu, špilja u uvali Vlaška kao drevnom skloništu ribara i na kraju kip ribara, kao spomeniku i podsjetniku na milnarske ribare i ribarstvo koje je hranilo i odgojilo generacije i Milnarana i Bračana.
I napose, sa velikim hvala zahvaljujem se svima koji su sudjelovali na ovom projektu, a posebno našem bračkom kiparu Đaniju Martiniću koji je uložio veliki trud u izradi kipa koji odiše realnošću. Zahvaljujem se TZ Općine Milna i pohvaljujem direktoricu Anu Grassi za neumoran rad u ostvarenju ovog projekta.

Posebno se zahvaljujem našoj Margariti Sveštarov Šimat koja je svojom stručnošću i znamjem uvelike doprinjela da se valorizira povijesna ribarska baština Milne. I naravno zahvaljujem se svima koji su jučer svojom prisutnošću sudjelovali u otkrivanju našeg ribara na Bijaki.


Uživajmo u ovom spomeniku naše baštine i čuvajmo more za one koji dolaze iza nas’, stoji u Lozićevoj objavi.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.