Otvorena Dnevna onkološka bolnica u Splitu

Otvorena Dnevna onkološka bolnica u Splitu
D.H.

D.H.

„Na raspolaganju 30 kreveta, što je dovoljno za idućih 30 godina“

Između pet i sedam tisuća života trebao bi spasiti Nacionalni plan borbe protiv raka koji je danas predstavljen u Splitu, a povodom svečanosti otvorenja Dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radioterapiju splitskog Kliničkog bolničkog centra. Splitska Onkologija jedna je od vodećih onkoloških ustanova u Hrvatskoj i široj regiji koja već gotovo 50 godina povodi visoke standarde u liječenju bolesnika sa zloćudnim tumorima. Otvaranjem dnevne bolnice napravljen je golemi iskorak i stvoreni su optimalni uvjeti za kvalitetan rad, poručio je, među ostalim ministar zdravstva, Milan Kujundžić, svečarski presjecajući vrpcu.

“Ideje dolaze iz Splita i Dalmacije, a ja kao mala tehnička pripomoć podupirem ovakve projekte, gdje postoje ljudi i znanje. Pacijenti su do sada bili zadovoljni kvalitetom liječenja, a sada mogu biti zadovoljni i prostorom. Siguran sam da će ovaj prostor služiti kao primjer budućim prostorima onkoloških centara u Hrvatskoj “, poručio je ministar Kujundžić.

Terapiju u dnevnoj bolnici dnevno prima 80-ak pacijenata. Dnevna bolnica nudi 20 novih postelja, uz dosadašnjih desetak. Trebala bi udovoljiti potrebama za onkološkim liječenjem za naredna dva do tri desetljeća.

“Radi se o izvanrednom ambulantnom prostoru sa sedam novih ambulanta, čekaonicama koje nisu napučene, te sa sustavom za primjerenu administraciju ili prijem bolesnika i njihovo raspoređivanje. Sve zajedno funkcionira kao u razvijenim zapadno europskim zemljama i SAD-u”, kaže predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju splitskog KBC-a, Eduard Vrdoljak.

Medicinske sestre i liječnici u splitskoj onkološkoj klinici provode holistički pristup liječenju i resocijalizaciji pacijenata, pa je tako unutrašnjost bolnice veselo oslikana, a pacijentima koji primaju terapiju, uz ponudu košara s voćem i cvijećem koje ih okružuje, pušta se relaksirajuća glazba.

Nacionalni plan protiv raka je najvažniji, presudni i povijesni događaj u hrvatskom zdravstvu. Predstavlja borbu protiv raka kao jedan od osnovnih prioriteta kojemu je cilj smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka. Putem internetske stranice www.nppr.hr otvorena je javna rasprava u sklopu koje su svi građani i zainteresirane strane pozvani da daju mišljenja i komentare na plan koji je u cijelosti dostupan na stranici.

I.D.

foto: I. D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.