Ovaj sprej za nos može utjecati na plodnost i prouzročiti vam aritmiju

Ovaj sprej za nos može utjecati na plodnost i prouzročiti vam aritmiju

Foto: 

ID 378322 / Pixabay

D.H.

D.H.

Uzrok je tvar klorobutanol

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) uputila je pismo zdravstvenim radnicima o potencijalnom riziku od aritmije i reproduktivne toksičnosti (utjecaj na plodnost) zbog izloženosti pomoćnoj tvari klorobutanol u lijeku Minurin sprej za nos (dezmopresin).

‘Lijek Minurin sprej za nos kao djelatnu tvar sadrži dezmopresin, a kao pomoćnu tvar sadrži klorobutanol.

Neklinička ispitivanja upućuju na to da klorobutanol može uzrokovati reproduktivnu toksičnost.

Izloženost klorobutanolu nakon intravenske primjene lijeka povezana je s produljenjem QT-intervala što može potencijalno dovesti do aritmije.

Nije poznato u kojoj se mjeri klorobutanol sistemski apsorbira nakon primjene lijeka u obliku spreja za nos, no u slučaju da se apsorbira u potpunosti, procijenjena izloženost je veća od dozvoljenog dnevnog unosa od 0,5 mg.

Iako nisu identificirana sigurnosna pitanja vezano za kardiotoksičnost ili reproduktivnu toksičnost, informacije o lijeku Minurin sprej za nos ažurirane su s obzirom na težinu potencijalno štetnih učinaka nakon izlaganja klorobutanolu.

Primjena lijeka Minurin sprej za nos koji sadrži klorobutanol kao pomoćnu tvar treba se razmotriti samo u slučajevima kada druge formulacije lijekova koji sadrže dezmopresin bez klorobutanola nisu dostupne ili prikladne.

Lijek Minurin sprej za nos odobren je u Španjolskoj te se u Hrvatskoj stavlja u promet temeljem suglasnosti za unošenje lijeka, radi osiguranja kontinuirane opskrbe tržišta’, stoji u priopćenju iz HALMED-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.