PALČIĆI Međunarodni dana svjesnosti o prijevremenom rođenju

PALČIĆI Međunarodni dana svjesnosti o prijevremenom rođenju
D.H.

D.H.

Diljem Hrvatske zasjat će ljubičasta boja

Međunarodni dana svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježava se 17. studenog. Tim povodom splitska podružnica Palčića u 12.30 sati pred zgradom splitskog rodilišta pušta će u zrak ljubičaste balone. Okupljanje je predviđeno u podne.

Potom će biti upriličeno druženje u dvorani za sastanke u prizemlju rodilišta uz zabavni program dječjeg kazališta Škatula iz Kaštel Kambelovca.

‘U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece’, poručuju Palčići.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina udruga ove vrste na području Hrvatske, Klub roditelja nedonoščadi ‘Palčići’.

‘Osim toga, naša Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastojimo da javnost u što većoj mjeri informiramo o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece’, dodaju.

Naime, 17. studenog, širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.

‘S ponosom objavljujemo da se ove godine našem pozivu odazvalo preko 50 gradova naše male Hrvatske koji će zasjati sutra ljubičastim sjajem za naše najmanje heroje – palčiće’, poručuju iz udruge.

U ljubičastim bojama tako će biti:

Split – fontana ispred crkve sv. Frane

Kaštela – fontana 7 Kaštela

Trilj – Stari most

Sinj – kip Alkara

Korčula – kula Revelin

Hvar – Arsenal

Vukovar – Vodotoranj

Pelješki most

Zadar – Pozdrav suncu

Dubrovnik – Onofrijeva fontana.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.