Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

Foto: 

Ured Predsjednika

D.H.

D.H.

Traže novi zakon o pravima pacijenata

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je  s predstavnicima Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, jedine institucije u Republici Hrvatskoj koja se već dvadeset godina bavi zaštitom i promicanjem prava pacijenata na stručnoj razini te ima važnu ulogu u kreiranju i kontroliranju javnih djelovanja.

Predsjednica Udruge dr. sc. Jasna Karačić Zanetti, stručni savjetnik Ivan Zornada i volonterka Anja Vručina na sastanku su ukazali predsjedniku Milanoviću na problem neadekvatnog zakonskog uređenja prava pacijenata. Udruga stoga traži izradu novog zakona o pravima i obvezama pacijenata budući da postojeći, donesen 2004., više nije primjenjiv u praksi. Osim toga, istaknuli su kako se krše sve odredbe tog zakona, a nikoga se ne sankcionira.

Smatraju da se prava pacijenata krše po pitanju neinformiranosti, odnosno loše komunikacije između zdravstvenih djelatnika i pacijenata te da se najviše prijava odnosi na to da se pacijenti ne poštuju kao osobe. Kao najveći problem osiguranika naveli su liste čekanja, odnosno onemogućavanje zdravstvene zaštite pacijentima koji trebaju zdravstvenu uslugu. Kada pacijenti ne mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u javnom sustavu moraju se obratiti privatnim liječnicima, a za tu uslugu ne postoji mogućnost refundacije troškova, rečeno je na sastanku.

Iako je reforma zdravstva već pripremljena i predstavljena javnosti, o temi prava pacijenata nitko nije konzultirao Udrugu koja se bavi promicanjem prava pacijenata, upozorila je dr. Karačić Zanetti, već će tek sada predstavnici Udruge imati priliku razgovarati s ministrom zdravstva o tome. Prema riječima predsjednice Udruge, bilo bi posebno važno da se zakonom uvede obvezna edukacija zdravstvenih djelatnika, odnosno liječnika i administrativnog osoblja, o pravima pacijenata.

Članovi Udruge su stručnjaci na području medicine i prava iz Hrvatske i inozemstva koji svojim znanjem provode edukaciju kao i savjete za što bolju zaštitu pacijenata, te građani-pacijenti koji zajedničkim odlukama, prijedlozima i svojim iskustvom doprinose ciljevima udruge.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.