Projekt SI4CARE – Centar kompetencija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje

Projekt SI4CARE – Centar kompetencija za društvene inovacije za aktivno i zdravo starenje

Foto: 

Gerd Altmann from Pixabay

D.H.

D.H.

Projektni partneri su Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Medicinski fakultet u Splitu

SI4CARE projekt, čiji je nositelj Sveučilište u Ljubljani, postavio je temelj za uspostavu Centra kompetencija za društvene inovacije na području aktivnog i zdravog starenja. Cilj je Centra povezivati istraživačke institucije, lokalne vlasti, ministarstva, volonterske organizacije i ostale zainteresirane kako bi surađivali u ostvarenju zajedničkog poslanja  – pronalaska novih rješenja i osmišljavanja novih koncepata za aktivno i zdravo starenje, promicanja društvenih inovacija i pozitivnog  stava prema starijima te zalaganja za budućnost obilježenu solidarnošću prema svim generacijama, posebice prema osjetljivim skupinama u koje spadaju i stariji. Odluka o osnivanju Centra donesena je u lipnju 2022. na susretu projektnih partnera u Ateni. U rujnu je Sveučilišni Senat u Ljubljani prihvatio osnutak Centra čije će sjedište biti upravo u tom gradu, čime je i službeno ostvarena obveza SI4CARE projekta prema Europskoj uniji.

Centar kompetencija za društvene inovacije na području aktivnog i zdravog starenja i nakon završetka projekta nastavit će promovirati i unaprjeđivati njegove rezultate  te trajno brinuti o održavanju međunarodnog ekosustava. Konkretno, organizirat će susrete  i radionice, pružati stručnu potporu u edukaciji i uvježbavanju starijih na području digitalne pismenosti  te osiguravati međunarodnu razmjenu  znanja na području aktivnog i zdravog starenja. S tim u vezi organizirat će i godišnje konferencije s predstavnicima različitih organizacija na ADRION području. Prva konferencija održat će se 2023. u Ljubljani kao završni događaj SI4CARE projekta.  Centar koji će bit predvođen timom stručnjaka zauzimat će se za aktivan i strateški pristup društvenom razvoju i ulaganju u sam društveni razvoj, što zahtijeva sudjelovanje i suradnju svih koji rade na području aktivnog i zdravog starenja.

Uistinu, kao što je istaknuto u  Siette J. et al. (2022), osiguravanje prikladnih javno zdravstvenih službi za rastuću populaciju starijih osoba u ovom je trenutku ključno pitanje, a jedan se od odgovora, s obzirom na tehnološki napredak, može naći u okružju koje je upotpunjeno naprednim tehnologijama i umjetnom inteligencijom. ‘Društvene inovacije  u tom slučaju imaju ključnu ulogu – ako se primjene na javno zdravstveni sustav, tada stvaraju novu društvenu vrijednost sa snažnim utjecajem  na društvo. Time se osigurava usklađivanje potreba i želja starijih,  povećava građanska uključenost i jača društvena kohezija’, kazao je voditelj SI4CARE projekta i voditelj Centra prof. dr. sc. Vlado Dimovski s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.  SI4CARE projekt odgovara na taj  zajednički izazov tako da doprinosi razvoju učinkovitog transnacionalnog sustava kojemu je cilj društvene inovacije primijeniti  na integrirane javno zdravstvene službe za starije.

Stoga se Centar kompetencija za društvene inovacije na području aktivnog i zdravog starenja uklapa u taj odgovor na temelju postignuća SI4CARE projekta, osiguravanjem primjene i trajnosti SI4CARE integriranih javno zdravstvenih modela  i olakšavanjem njihove primjene u drugim regionalnim područjima.

O SI4CARE projektu: 

S vodećim partnerom Sveučilištem u Ljubljani SI4CARE projekt (Social Innovation for integrated health CARE of ageing population in ADRION Region) započeo je u prosincu 2020.godine, a završit će u svibnju 2023.godine Uključuje 10 projektnih partnera iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Grčke. Financiran je iz Interreg ADRION programa i sufinanciran iz fondova  ERDF i  IPAII u iznosu od 2.3 M €.

Projektni partneri iz Hrvatske su: Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Medicinski fakultet u Splitu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.