PROMET Predstavljen električni autobus koji će uskoro voziti i Splićane

PROMET Predstavljen električni autobus koji će uskoro voziti i Splićane

Foto: 

Dalmatinski portal

D.H.

D.H.

Može prijeći 350 km

Krajem sljedeće godine na splitskim prometnicama mogli bi voziti prvi električni autobusi u sklopu javnog gradskog prijevoza. Oko dva mjeseca prije apliciranja na EU fondove u komunalnoj firmi Promet održana je još jedna prezentacija najmodernijih autobusa, javlja Dalmatinski portal.

Robert Vrhovski, direktor tvrtke Autobus, zastupnika proizvođača Iveco je objasnio sve funkcije autobusa na kompletni električni pogon.

– Predviđen je za prekonoćno punjenje s kojim može prijeći 350 kilometara gradske vožnje. Postoji i varijanta za brzo punjenje – opisivao je.

Autobus može razviti brzinu do 80 kilometara na sat, a dok vozi zvučnici su uključeni prema vani kako bi ga pješaci čuli.

U Hrvatskoj nema električnih autobusa u sustavu gradskog prijevoza, Maribor ih ima nekoliko dok su u Francuskoj najveći hit, preko 600 ih je u funkciji.

Miroslav Delić, direktor tvrtke Promet je najavio apliciranje čim se otvore EU ‘kuverte’, a jedna od najvećih razlika u odnosu na nabavku klasičnih autobusa je što će vjerojatno električni biti financirani u stopostotnom iznosu.

Inače, koštaju 500.000 eura, duplo više od autobusa na gorivo.

– Ovisi o infrastrukturi za koliko ćemo prijaviti, plan nam je desetak. Studije su praktički gotove, ove prezentacije nam pomažu oko tehničkih detalja i specifikacija – obrazložio je Delić pod čijim je vodstvom Promet doživio kvantni skok u modernizaciji i stabilnosti poslovanja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.