SINJ Osnovna škola Marka Marulića je nabavila lutku za oživljavanje Little Anne QCPR

SINJ Osnovna škola Marka Marulića je nabavila lutku za oživljavanje Little Anne QCPR
D.H.

D.H.

Ima realističan izgled i anatomsku strukturu, uključujući grudi, grudni koš, rebra što omogućava učenicima da vježbaju pravilno postavljanje ruku i pritisak

Osnovna škola Marka Marulića iz Sinja je nabavila lutku za oživljavanje.

Lutka Little Anne QCPR je razvijena kako bi osigurala pristupačnu alternativu za KPR trening program. Model koji simulira glavu, vrat i torzo odrasle osobe, dizajnirana je za realistični trening BLS vještina, primarno kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR) s jasno vidljivim orijentacijskim točkama na glavi, vratu i prsnom košu. Kardiopulmonalna reanimacija (skraćeno: KPR) kombinacija je mjera oživljavanja koje se poduzimaju da bi se bolesniku, koji je doživio zastoj disanja i/ili rada srca, tj. kardiorespiratorni arest, ponovno uspostavila funkcija srca i disanja. Glavni cilj izvođenja mjera reanimacije je osigurati dostatnu količinu kisika mozgu, srcu i drugim vitalnim organima, sve dok se složenijim postupcima KPR-a ne uspostavi adekvatna srčana akcija i spontano disanje.

Lutka ima realističan izgled i anatomsku strukturu, uključujući grudi, grudni koš, rebra što omogućava učenicima da vježbaju pravilno postavljanje ruku i pritisak na grudni koš, kako bi se osigurala adekvatna dubina i brzina pritiska tijekom masaže srca. Često se koriste u kombinaciji s dodacima poput maski za lice, vrećica za ventilaciju ili AED uređaja kako bi se simulirala kompletna situacija hitne reanimacije. Ova lutka ima aplikaciju da se na mobitelu u postotku izračuna uspješnost oživljavanja od svakog pojedinog učenika što je realan pristup da se osjeti i ocijeni sam čin vježbe.

‘Naša škola je prije dvije godine donacijom nabavila i AED uređaj ili vanjski automatski defibrilator koji je namijenjen korisnicima školskog prostora ali i svima u našem susjedstvu, sugrađanima, ljeti ogromnom broju korisnika gradskog bazena, vrtiću itd. i želimo da bude na znanje svima kao informacija da je u našoj školi (nek se nađe, zlu ne trebalo..)’, – poručuje ravnatelj Marko Križanac.

Sve ovo omogućava realistično vježbanje posebno učenika sedmih i osmih razreda i pripremu za stvarne hitne situacije, a sve u cilju svladavanja vještine spašavanja ljudi.

‘Naša škola je aktivno sudjelovala i u Konzumovoj kampanji Mali veliki talenti i među školama smo koja je najviše prikupila kupona i koja je imala za cilj pomoći školama da se bolje opreme za pomoć u učenju i razvoju talenata školaraca diljem Republike Hrvatske. Zahvaljujući učenicima, roditeljima i svim djelatnicima škole, škola je sakupljene kupone zamijenila za vrijedne potrepštine. Škola je odabrala iz kataloga brojne igre edukativne i logičke, sportska oprema za tjelesni odgoj, pribor za likovni odgoj, dodatni pribor za kemiju i biologiju, te su tako omogućili našim učenicima lakše učenje i podržali ih u razvijanju talenata. Posebno smo odabrali i makete ljudskog torza i ostalih sličnih modela ljudskog tijela kako bi naši učenici imali svrsishodnu prezentaciju’, zaključuje ravnatelj Križanac.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.