Sljedeći tjedan stiže cjepivo protiv covida za djecu

Sljedeći tjedan stiže cjepivo protiv covida za djecu

Foto: 

x3 / Pixabay

D.H.

D.H.

Pfizer za najmlađe u dobi od 5 do 11 godina

Hrvatska će sljedeći tjedan dobiti Pfizerovo cjepivo koje je odobreno za cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina. Stiže 48.000 doza, a nakon što cjepivo stigne i počne distribucija, za koju će trebati nekoliko dana, trebalo bi početi cijepljenje, najavili su za Dnevnik.hr iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Dok se čeka konkretan i detaljan hodogram te hoće li prema roditeljima biti usmjerena kakva kampanja kako bi ih se dodatno informiralo i otklonilo moguće nedoumice te ohrabrilo i potaknulo na cijepljenje djece, a na što čekamo odgovor iz Ministarstva zdravstva na naš upit, valja podsjetiti da je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prenijela da je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer za djecu u dobi od pet do 11 godina.

Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. Cjepivo je pokazalo djelotvornost od 90,7 posto u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19 iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7 i 98,3 posto, navodi EMA.

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba u dobi od 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera i prolazile su nakon nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

Koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, zaključilo je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.