Šolta dobila prvu udrugu za djecu s poteškoćama u razvoju

Šolta dobila prvu udrugu za djecu s poteškoćama u razvoju

Foto: 

Prawny from Pixabay

D.H.

D.H.

Priču kojom Udruga Osmijeh vraća osmijeh na licima Šoltana

Djeca s poteškoćama u razvoju na otoku Šolti po prvi put imaju udrugu koja će se se brinuti o njihovom razvoju, riječ je o nedavno osnovanoj Udruzi Osmijeh iz Grohota.

Kako vratiti osmijeh djeci Šolte, najmlađima s poteškoćama u razvoju? Godinama su se pitali u brojnim obiteljima djece s poteškoćama u razvoju jer su zbog svakog pa i najmanjeg problema morali ići u Split.

Sada će formulu za njihov sretniji život pokušati pronaći članovi nedavno osnovane Udruge Osmijeh iz Grohota, kojoj je cilj socijalna integracija svih dobnih skupina na Šolti, s naglaskom na pomoći djeci s poteškoćama u razvoju.

Zašto Udruga Osmijeh na Šolti i zašto baš sada, odgovara Ina Pavić, predsjednica Udruge Osmijeh u Grohotama.

-Na našem otoku do sada nije bilo udruge koja bi se bavila socijalno ugroženim skupinama, posebno djecom s poteškoćama u razvoju. Roditelji su zbog svakog pa i najmanjeg problema morali ići u Split što im je stvaralo dodatne teškoće, a sada bi pokretanjem ove Udruge, svima željeli omogućiti pomoć tu, na otoku – kaže Ina Pavić.

Kako bi predstavili Udrugu, ali i dobili vjetar u leđa nedavno su tako organizirali cjelodnevnu manifestaciju ‘Sportom za Osmijeh’, uz pomoć Općine Šolta i TZ Šolta.

-Bilo je izvrsno, odigran je Malonogometni turnir ”4 kafića”, a posebna atrakcija bili su moto klubovi Veterani, Fjaka, Vuk Samotnjak i mnogi njihovi prijatelji. – kaže Ina Pavić.

Članovi nogometne ekipe, maleni i veliki, ostavili su, kako se to popularno kaže, srce na terenu, a vrijedni kuhari i njihovi prijatelji pobrinuli su se da nitko ne ostane gladan ni žedan. Posebno su, kažu Šoltani, pri organizaciji manifestacije, zahvalni Jadroliniji i šoltanskim ugostiteljima.

Manifestacija ‘Sportom za Osmijeh’ tek je prva u nizu predstavljanja Udruge koja će, kako se nadaju, vrlo brzo imati i prve, konkretne projekte.

Tako će u suradnji s Rehabilitacijskim centrom Inkludo započeti s pomoći djeci s teškoćama u razvoju. -Osim najmlađima želimo pomagati i starijim stanovnicima Šolte, poticati empatiju, zajedništvo i pozitivan stav prema svima jer samo tako možemo ići naprijed s osmijehom na licu, kažu na Šolti.

Uz njih je od samog osnivanja Općina Šolta, načelnik Nikola Cecić Karuzić, bez čije podrške ne bi mogli krenuti u ovaj izazovan projekt, vrijedna je i logistika kao i stručna pomoć splitskog Centra za socijalnu skrb, a nadaju se i pomoći ostalih institucija.

U dogovoru s čelnicima O.Š. Grohote koristit će školske prostorije, no krajnji cilj im je pronalazak stalnog smještaja na otoku, prilagođenog za djecu s poteškoćama u razvoju.

Za početak, trude se prikupiti sredstva za nabavu opreme pri terapeutskom radu s djecom, zahvalni su donatorima, te vjeruju da su započeli novu, divnu šoltansku priču.

Priču kojom Udruga Osmijeh vraća osmijeh na licima Šoltana.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.