SPLIT ULOŽIO 18 MILIJUNA KUNA Službeno otvoren Hospicij Matošić

SPLIT ULOŽIO 18 MILIJUNA KUNA Službeno otvoren Hospicij Matošić

Foto: 

Grad Split

D.H.

D.H.

Troškove obavljanja zdravstvene djelatnosti snositi će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za 16 postelja, do punog kapaciteta od 22 sobe, snositi će Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija u jednakim omjerima

U Splitu je danas službeno otvoren Hospicij Matošić, prva ustanova za pružanje palijativne zdravstvene skrbi u gradu Splitu. Tako je 15 godina nakon što su sestre Matošić preko Katoličke udruge Lovret poklonile Gradu vrijednu parcelu od četiri tisuće kvadrata na Mejašima, uz jedini uvjet da se ondje sagradi objekt za skrb starih, nemoćnih i siromašnih osoba, njihova danas želja napokon i ostvarena. Budući Split nije imao ustanovu za adekvatnu ustanovu za pacijente koji trebaju posebnu zdravstvenu skrb i one u terminalnoj fazi, odlučeno je da će se ondje izgraditi hospicij, što je danas konačno i realizirano.

U gradnju hospicija Grad je uložio gotovo 18 milijuna kuna, ali za sve uključene u njegovu realizaciju, a osobito za pacijente iz Splita i cijele Županije i njihove obitelji, ova ustanova ima neprocjenjivu vrijednost. To su istaknuli na današnjem službenom otvaranju gradonačelnik Ivica Puljak, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa.

– Prvenstveno se želim zahvaliti svima onima koji su doprinijeli da se ovaj hospicij izgradi, svojim prethodnicima, gradskim vijećnicima i svim dobrim ljudima koji su se ne samo zalagali nego su uložili puno vremena i energije da bi mi danas mogli otvoriti ovako vrijednu ustanovu. Ovo je jedna lijepa priča u kojoj su institucije parterski ujedinjene i na ovome projektu smo pokazali da zajednički možemo surađivati i realizirati nešto uistinu veliko i vrijedno za naše građane, kazao je gradonačelnik posebno se zahvalivši osoblju koje će raditi u hospiciju i pružati najbolju njegu i skrb pacijentima i obećavši im podršku u obavljanju teškog ali plemenitog posla. – „Ponosan sam kao gradonačelnik što smo dobili ovako vrijednu instituciju“, zaključio je svoje obraćanje gradonačelnik Puljak.

Ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa i župan Blaženko Boban također su izrazili zahvalnost svima zaslužnima, osobito Anti Zoričiću koji se snažno zalagao za realizaciju projekta, časnoj sestri Ljiljani Todorić koja ga je podupirala ispred Katoličke udruge Lovret i bivšem gradonačelniku Krstuloviću Opari koji je, kako su kazali, operativno pokrenuo projekt, a osobito je istaknuto dobročinstvo sestara Matošić.

Podsjetimo, gradnja objekta započela je 2020. godine, a u listopadu 2021. objekt je dobio uporabnu dozvolu. U lipnju 2022. godine potpisan je Sporazum između Grada kao vlasnika, Splitsko-dalmatinske županije i županijskog Doma zdravlja kojim se obavljanje djelatnosti palijative skrbi povjerava Domu zdravlja. Troškove obavljanja zdravstvene djelatnosti snositi će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za 16 postelja, koliko je propisano u Mreži javne zdravstvene službe, a preostali dio troškova obavljanja zdravstvene djelatnosti, do punog kapaciteta od 22 sobe, snositi će Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija u jednakim omjerima.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.