SRIĆA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI ‘Brojke u Kini su zastrašujuće, nema saznanja o novom podsoju u Hrvatskoj’

SRIĆA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI ‘Brojke u Kini su zastrašujuće, nema saznanja o novom podsoju u Hrvatskoj’

Foto: 

N1 Screenshot

D.H.

D.H.

‘Za očekivati je da će najesen doći do porasta broja oboljelih’

Pulmolog Saša Srića komentirao je danas za HTV stanje s koronavirusom u Hrvatskoj.

I dok je u Europi mirno, šangajske vlasti u Kini suočene su s još jednim valom pandemije.

– Brojke u Kini djeluju na prvu poprilično zastrašujuće. Ove odluke koje su donijele kineske vlasti možda djeluju prilično brutalno i žestoko, ali poučeni dosadašnjim iskustvom, oprezu nikada kraja – rekao je u uvodu Saša Srića.

Komentirao je potom situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

– Zasad nemamo saznanja o novom podsoju. Pomalo zatvaramo odjele, smanjujemo kapacitete. Imamo na umu da dokle god će biti testiranja, dotle će morati biti otvoreni i covid-odjeli. Kliničke slike su u načelu blaže nego što su to bile u prethodnim valovima, puno je manje teških upala pluća koje su izazivale potporu kisikom i respiratorima. Pacijenti su najčešće kronični pacijenti koji dolaze na operativne zahvate pa u predoperativnoj obradi postaju covid-pozitivni i samim time trebaju biti hospitalizirani na covid-odjelima. To su pacijenti s akutnim moždanim udarima, pacijenti s akutnim infarktima, uglavnom covid-asimptomatski, ali zbog naravi bolesti i zaraznosti primaju se u bolnicu. Nije ih moguće zbog osobne bolesti liječiti kod kuće – naglasio je.

Rekao je da u jesen dolazi hladniji period kad će biti više zatvaranja u kuće, kafiće i restorane, ljudi će manje boraviti na otvorenom prostoru.

– Za očekivati je da će doći do porasta. Ako će se ostati na ovom jako zaraznom, ali puno manje zaraznom omikronu, možemo očekivati da će doći do porasta broja oboljelih, time i hospitaliziranih. Ako će biti riječi o samo omikron soju, ako neće mutirati u teže i gore oblike, ne vjerujemo da ćemo u tom slučaju gledati reprizu prošle i pretprošle jeseni kad je situacija bila kritična, a zdravstveni sustav bio na rubu. I dalje svima stoji poziv na cijepljenje. Prije nego što će ovaj trend postati silazan, pao je interes za cijepljenje. Pogotovo u ovoj prilično relaksirajućoj situaciji. Dnevni odaziv na cijepljenje je između 200-300. Treba i dalje ljude pozivati. Mjere su većinom ukinute, život se relaksirao i normalizirao, ali ne smijemo zaboraviti da je virus oko nas i da COVID i dalje postoji – rekao je.

Dodao je da što je teža slika u akutnom COVID-u, to će i post-covid komplikacije biti jače.

– Koliko će post-covid sindrom trajati, to u pravilu ne znamo. Znamo da može trajati od nekoliko mjeseci do godine dana, a kod nekih će posljedice ostati trajne. Komplikacije drastičnog tipa nismo zabilježili – zaključio je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.