BEROŠ POTVRDIO: Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće

BEROŠ POTVRDIO: Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće

Foto: 

Screenshot RTL

D.H.

D.H.

Stigli novi nalazi, tumor na mozgu fetusa narastao

Kako doznaje N1, drugostupanjska komisija je dala pozitivno mišljenje na prekid trudnoće Mireli Čavajdi, a o tome se očituje ministar zdravstva Vili Beroš.

Na taj način je poništilo odluku sve četiri velike zagrebačke bolnice.

‘Nakon što je informaciju dobila odvjetnica gđe Mirele Čavajde o odluci drugostupanjske komisije o situaciji zahtjeva prekida trudnoće. Magnet mozga pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti o kojem neću u detalje. Na osnovu toga je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće’, rekao je Beroš.

‘Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstebog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće’, dodao je.

‘Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstebog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće’, dodao je.

‘Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama.

Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni UZV-om. Dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako smo se svi nadali da to neće biti tako. Mislim da bi imala priliku i da nije izašla u medije’.

Kazao je da je samo djelomično vidio nalaz inspekcije u bolnicama. ‘Kad dobijem kompletno izvješće, očitovat ću se. Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje’.

O feticidu

‘Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način’, rekao je Beroš.

Zapošljavanje u zdravstvu

O zapošljavanju stručnjaka rekao je: ‘Zdravstvena administracija se ne bi trebala miješati u stručna pitanja. Očekujem da struka prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog vjerujem da ću osobno na tome inzistirati’.

O izjavama liječnika u ovom slučaju rekao je: ‘Od prvog dana i liječnici, pojedinci i drugi postupali su ne misleći na osjećaje pacijentice’.

Dodao je da se ne može znati je li se sve moglo izbjeći i bi li se nešto riješilo da nije bilo istupa u medijima. ‘Pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku opravdano je i dozvoljeno’, istaknuo je.

Pritužbe pacijenata

Na pitanje kome se pacijenti mogu obratiti u slučaju ponižavajućeg odnosa u zdravstvu, rekao je: ‘Postoji ustaljena procedura. U svakoj bolnici ima mogućnost pritužbe, liječnik obiteljske medicine, puno je načina za ukazivanje na poteškoće koje osuđujem. Mi kao liječnici trebali bismo biti na usluzi pacijentima i pomoći im’.

Sumnjaju na dvije vrste, obje neizlječive

Najnoviji nalaz Mirele Čavajde, trudnice kojoj su zagrebačke bolnice odbile izvršiti prekid trudnoće, javljaju 24 sata, lošiji je nego prijašnji.

Riječ je o onom s KBC-a Rebro, a u kojem stoji kako tumor na mozgu fetusa naglo raste i pritišće važne dijelove. Nastavljaju navodeći kako se najvjerojatnije radi o teratomu, agresivnom tumoru opasnom i za fetus, ali i trudnicu.

U odnosu na raniji pregled, iz travnja ove godine, tumor je s pet narastao na sedam centimetara, a stoji i kako je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sustava, dijela mozga koji se sastoji od četiri moždane komore (moždani ventrikuli) i napunjen je cerebrospinalnom tekućinom.

Tumorska tvorba pritišće zdrave dijelove mozga i moždanog debla, a u nalazu piše i da se kao posljedica pojavio hidrocefalus 24 mm, istaknuto je.

Naposljetku, osim teratoma, tvrde i kako bi druga mogućnost mogao biti tumor astrocitom. Drugi je to najčešći tumor na mozgu fetusa. On je neizlječiv, a kad bi dijete i preživilo porod, ne bi mglo živjeti više od nekoliko godina.

Što se pak tiče teratoma, literatura kaže kako on brzo raste i uništava zdravo tkivo mozga što nerijetko uzrokuje smrt djeteta prije rođenja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.