Sveučilište u Splitu i ove godine među 4.1 posto najboljih

Sveučilište u Splitu i ove godine među 4.1 posto najboljih

Foto: 

UNIST

D.H.

D.H.

Nastavlja napredak na WURI ljestvici u 2023. godini

Sveučilište u Splitu nastavlja svoj snažan napredak na WURI međunarodnoj akademskoj ljestvici, prema najnovijem rangiranju za 2023. godinu. Ove godine, Sveučilište je uvršteno među Global 101-200 Innovative Universities (od ukupno rangiranih 877 visokih učilišta), s izvanrednim plasmanom unutar četiri kategorije koje ukazuju na njegov kreativan i inovativan pristup obrazovanju i istraživanju.

Sveučilište je ove godine prvi put rangirano u kategoriji Industrial Application (Primjena u industriji), gdje je zauzelo 43. mjesto (od 176 visokih učilišta) na globalnoj razini. Ovaj rezultat potvrđuje posvećenost Sveučilišta u uspostavi suradnje s industrijskim partnerima i primjeni rezultata istraživanja kroz aktivnosti programa dokazivanja inovativnog koncepta (Proof of Concept (PoC) program) i projekt BOWI i digitalne eksperimente koji potiču istraživače i znanstvenike na razvoj novih proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti, dok im Sveučilište pruža podršku u upravljanju inovacijskim procesom i pronalaženju financiranja za komercijalizaciju rezultata istraživanja.

Kontinuirani doprinos Sveučilišta društvu kroz promicanje društvene odgovornosti, etike i integriteta vidljiv je u kategoriji Ethical Value (Etička vrijednost), gdje je ostvarilo iznimno visoko 18. mjesto (od 155 visokih učilišta) na svjetskoj razini. Posebno se ističe primjer dobre prakse Sveučilišta – društveno-korisno učenje. Sveučilište je bilo voditelj aktivnosti u okviru SEA-EU projekta i razvijalo je Centar za društveno-korisno učenje.

Ove godine Sveučilište je prvi put rangirano i u kategoriji Student Mobility and Openness (Mobilnost studenata i otvorenost), gdje je zauzelo 50. mjesto (od 133 visoka učilišta). Ovo priznanje odražava sveučilišnu politiku koja promiče mobilnost studenata i otvorenost prema međunarodnoj suradnji. Sveučilište je ostvarilo brojne međunarodne partnerske odnose, omogućavajući studentima širok izbor programa razmjene i studiranja te obavljanja stručne prakse u inozemstvu, što obogaćuje njihovo obrazovanje i razvija njihove međunarodne perspektive.

U kategoriji Fourth Industrial Revolution (Četvrta industrijska revolucija), Sveučilište u Splitu je ostvarilo 30. mjesto (od 132 visoka učilišta) na svjetskoj razini, čime se naglašava predanost u usklađivanju s najnovijim trendovima i tehnološkim inovacijama povezanim s četvrtom industrijskom revolucijom te doprinos zelenoj i digitalnoj tranziciji regionalnog gospodarstva.  Sveučilište kontinuirano ulaže napore u uspostavi digitalnog inovacijskog centra Bluedih, kojemu je cilj da, kroz suradnju s ključnim istraživačkim institucijama u Dalmaciji, potpornim institucijama i tvrtkama, postane ključno središte za implementaciju naprednih digitalnih tehnologija u sektoru plave ekonomije i poticanje inovacija u regiji.

Ovogodišnje rangiranje potvrđuje posvećenost Sveučilišta u Splitu ostvarenju svoje vizije da postane vodeće regionalno sveučilište, prepoznatljivo u Europi i svijetu. Kroz svoje inovativne pristupe, uspostavu suradnje s industrijskim partnerima, promicanje etičkih vrijednosti, poticanje mobilnosti studenata i otvorenosti te usklađivanje s četvrtom industrijskom revolucijom, Sveučilište u Splitu nastavlja ostvarivati doprinos društvu i obrazovati buduće generacije stručnjaka spremnih za izazove suvremenog svijeta.

Na CWUR ljestvici Sveučilište u Splitu i ove godine među 4,1 posto najboljih 

Sveučilište u Splitu učvrstilo je svoje mjesto na ljestvici Center for World University Rankings (CWUR), svrstavši se i ove godine među 4,1% najboljih od 20.531 sveučilišta u svijetu, u usporedbi s 2020. god., kada je bilo rangirano među 8,9%.

Centre for World University Rankings (CWUR) vodeća je organizacija koja savjetuje o politikama i strateškom usmjerenju te pruža konzultantske usluge vladama i sveučilištima za poboljšanje obrazovnih i istraživačkih rezultata. CWUR objavljuje autoritativne globalne rang liste sveučilišta, poznate po objektivnosti, transparentnosti i dosljednosti za studente, akademsku zajednicu te državnu upravu.

Zauzevši 837. mjesto, Sveučilište je dobilo ukupnu ocjenu 71.4, što je otprilike ista ukupna ocjena koju je dobilo prošle godine, međutim ove godine je rangirano gotovo 750 sveučilišta više.

Sveučilište je ostvarilo visoku ocjenu istraživačke uspješnosti (800. mjesto od 20.531).

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.