Trebamo li se brinuti zbog najava o snažnom naletu gripe i kako uskladiti cjepiva?

Trebamo li se brinuti zbog najava o snažnom naletu gripe i kako uskladiti cjepiva?

Foto: 

Viktorpugno6 / Pixabay

D.H.

D.H.

Evo što kaže liječnik

Još krajem kolovoza zabrinutost zbog nove sezone gripe, nakon svojevrsne pandemijske pauze od ove redovite visokozarane virusne bolesti, u SAD-u je potaknuo medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena, Anthony Fauci. On je za Bloomberg upozorio da bi se Amerika trebala pripremiti za ‘prilično lošu sezonu gripe’, paralelnu s epidemijom covida.

Južna hemisfera, prva na redu, već je iskusila težu sezonu gripe nego inače, rekao je Fauci, dodajući da bi se Amerikanci trebali cijepiti protiv gripe kada cjepivo bude dostupno. Rani porast slučajeva gripe uzbunio je australske službenike za javno zdravstvo, a kod njih sezona te bolesti traje od travnja do rujna. Očekivali su da bi sezona u konačnici mogla biti slična onoj 2019., kada su zabilježene rekordne brojke. Po nekim informacijama, sezona u Australiji bila je najgora u posljednjih pet godina, a broj oboljelih je tri puta veći od prosjeka.

Epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ-a kazao je danas za T-portal da je Australija, koliko vidi, svoju seznu gripe ocijenila ‘blagom do umjerenom’.

‘Ne možemo na temelju toga kakva je bila sezona u Australiji predvidjeti kakva će biti sezona u Europi’, dodao je Kaić.

Potvrdio je da će Hrvatska ove jeseni nabaviti 600.000 doza cjepiva protiv gripe. Po pitanju preporuka za cijepljenje, rekao je da su one iste kao i prethodnih godina, a na pitanje mogu li se građani već sada cijepiti protiv gripe odgovorio je da to nije moguće jer cjepivo još nije stiglo.

Do dolaska cjepiva protiv gripe svi koji se žele cijepiti protiv covida mogu se i stignu cijepiti, pa neće biti potrebe istovremeno se cijepiti jednim i drugim cjepivom, navodi Kaić.

Nema posebnih preporuka za starije od građane, ali valja znati da stariji od 65 godina spadaju u ciljnu skupinu za cijepljenje protiv gripe i za njih je cijepljenje besplatno. Što se tiče djece, onu s kroničnim bolestima preporučljivo je cijepiti i za njih je također osigurano besplatno cijepljenje. Za zdravu djecu, koju roditelji žele cijepiti, bit će dostupno komercijalno cjepivo putem ljekarni i pedijatrijskih ambulanti, poručio je epidemiolog.

Podsjetimo, u Hrvatskoj su tijekom sezone 2021./2022. zaprimljene ukupno 6034 prijave oboljelih od gripe, a u sezoni 2020./2021. laboratorijski nije potvrđen nijedan slučaj. Za usporedbu, u sezoni 2018./2019. u Hrvatskoj je službeno registrirano čak 61.206 oboljelih od bolesti slične gripi, kako je tada izvijestio HZJZ.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.