U Hrvatskoj potvrđen 51 slučaj omikrona, 10 ih je u Splitu

U Hrvatskoj potvrđen 51 slučaj omikrona, 10 ih je u Splitu

Foto: 

Alexandra_Koch / Pixabay

D.H.

D.H.

Zabrinjavajuće je u Dalmaciji

Dosad je u Hrvatskoj službeno potvrđen 51 slučaj zaraze omikronom, objavio je Dnevnik Nove TV.

Iz Splitu je, od 31 poslanog uzorka, najnoviji soj potvrđen kod 10 uzoraka. Na sekvencioniranje su iz zagrebačke Vinogradske bolnice poslana 34 uzorka. Na omikron je pozitivno njih 17.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je širenje omikrona u Hrvatskoj. Rekla je da je vidljivo da je taj soj u zapadnim zemljama blaži, ali da je ondje i veća stopa procijepljenosti nego u Hrvatskoj. Rekla je da je povećan broj novozaraženih vjerojatno rezultat širenja omikrona.

‘Ono što nas posebno brine, i što ukazuje da se radi o soju koji se jako brzo širi, je velik broj pozitivnih nalaza u dalmatinskim županijama. Čak više od 50 posto testova koji su napravljeni su pozitivni’, rekla je Šimetin za Vijesti Nove TV.

‘Mi se još uvijek nadamo da se sve što se tiče omikrona radi o pojedinačnim slučajevima ili pojedinačnim žarištima. Sigurni smo da se on nešto sporije počeo širiti u Hrvatskoj nego u brojnim drugim zemljama. Tu je naša strategija produžene karantene u slučaju omikrona pokazala svoje rezultate’, rekla je Pavić Šimetin.

Što se tiče opasnosti omikrona, zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla da se u zapadnim zemljama može uočiti da je njegova klinička slika blaža.

‘Ipak, moramo znati da je stopa procijepljenosti puno veća nego u Hrvatskoj. Prema tome, može se zaključiti da je klinička slika blaga kod osoba koje su cijepljene, a zapravo se još ne zna kakva će biti kod necijepljenih’, rekla je.

‘Niti jedno cjepivo nije apsolutno efikasno i uvijek se zna da će biti osoba koje će se zaraziti. No, ono što se zna je da je bolest blaža ako je osoba cijepljena. Moram reći da je u proteklih tjedan dana, od 314 preminulih osoba njih osam mlađih od 50 godina i niti jedna nije bila cijepljena’, zaključila je Pavić Šimetin.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.