U Opatiji 5. ECPD regionalna konferencija o zdravstvenoj ekonomiji

U Opatiji 5. ECPD regionalna konferencija o zdravstvenoj ekonomiji
D.H.

D.H.

„Glavna tema je alokacija ograničenih resursa u sustavu zdravstvene zaštite“

Europski centar za mir i razvoj Sveučilišta za mir Ujedinjenih naroda, međunarodna obrazovna i istraživačka organizacija iz akademskog sustava UN-a, u okviru ECPD Međunarodnog programa prijenosa sustava  znanja u sektoru znanstvenih znanosti, u suradnji s ministarstvima zdravstva Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Tehničkim sveučilištem iz Berlina, Sveučilištem iz Long Islanda u SAD-u, VAMK sveučilištem iz Finske, Nacionalnim institutom za javno zdravlje Italije i Zdravstvenom mrežom jugoistočne Europe (SEEHN), 28. i 29. rujna u Opatiji organizira 5. ECPD regionalnu konferenciju o zdravstvenog ekonomiji. Glavna tema je alokacija ograničenih resursa u sustavu zdravstvene zaštite.

„Uvažavajući sve značajniju ulogu zdravstvene ekonomije u procesu donošenja odluka, kao i još uvijek nedovoljno razvijene resurse u ovom multidisciplinarnom sektoru u zdravstvenim sustavima Jugoistočne Europe, Europski centar za mir i razvoj Sveučilišta za mir UN-a pokrenuo je inicijativu za održavanje serije regionalnih konferencija, okruglih stolova i sastanaka u zemljama u regiji za donositelje ključnih odluka. Cilj je unapređenje i jačanje kapaciteta u ovom sektoru“, poručuju organizatori konferencije.

Unatoč postojanju jedinstvenog zdravstvenog osiguranja, potražnja za svim aspektima zdravstvene zaštite i dalje nadilazi raspoložive resurse. Zbog toga je na kreatorima politike da donosu važne odluke o načinu korištenja  javnih sredstava.  Problem je u tome što su odluke o utvrđivanju prioriteta, kada je riječ o potrebama u području  zdravstvene zaštite, složene i višedimenzionalne, dok je trenutačni proces odlučivanja zasnovan na ad-hoc odlukama ili odlukama zasnovanim na prethodnom iskustvu, ili u najboljem slučaju, na pojedinačnim ili ograničenim dimenzijama dobrobiti. Stoga se resursi ne mogu koristiti optimalno.

Na Konferenciji će se raspravljati o ovim ali i niz drugih problema. Predstavit će se metode za raspodjelu resursa kako bi zdravstvena zaštita bila što efikasnija, transparentnija i pravednija.

Konferenciju će moderirati prof. dr Dušan Keber sa Sveučilišta u Ljubljani, bivši ministar zdravlja Slovenije, prof. dr Klaus-Dirk Henke s  Katedre javnih financija i zdravstvene ekonomije na Tehničkom sveučilištu u Berlinu  te prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, prorektorica Međunarodnog sveučiišta Libertas iz Zagreba, bivša hrvatska ministrica zdravstva.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.