U Splitu je preminuo najstariji liječnik u Hrvatskoj, Jure Slapničar

U Splitu je preminuo  najstariji liječnik u Hrvatskoj, Jure Slapničar

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Tijekom dugogodišnjeg rada u KBC-u Split kao kirurg spasio je mnogo života teško ozlijeđenih bolesnika zahvaljujući svojoj stručnosti i velikom kirurškom iskustvu

Hrvatska liječnička komora u svojem glasilu ‘Liječničke novine’  objavila je vijest da je poznati splitski liječnik, abdominalni kirurg i traumatolog u KBC Split, prof. dr. sc. Jure Slapničar preminuo u stotoj godini  života  kao najstariji  živući hrvatski kirurg i liječnik u Hrvatskoj.

Dr. Jure Slapničar  proveo je u mirovini  punih 35 godina. U svojem dugogodišnjem radu u KBC-u Split kao kirurg spasio je mnogo života teško ozlijeđenih bolesnika zahvaljujući svojoj  stručnosti i velikom  kirurškom iskustvu.

‘U ugodnom razgovoru s njim prisjetio se brojnih teških i komliciranih  hitnih intervencija od kojih bi možda mogli izdvojiti jedan dramatičan slučaj spašavanja bolesnice koja je u bolnicu dovedena s ubodnom ranom na srcu uz prisutan šiljati metalni predmet kojeg se nije smjelo izvaditi dok se operativno nije došlo do rane na srcu koja se zašila odmah nakon vađenja oštrog predmeta što je spriječilo krvarenje i spasilo  bolesnici život.

Prof. Slapničar je do kraja života s velikim zanimanjem pratio politička, društvena, kulturna i medicinska događanja. Posebno su ga zanimali svi aspekti pandemije  izazvane koronom  iako na sreću nije od nje obolio. Bio je mentalno i fizički aktivan do kraja života,  čak je vozio i automobil  do svoje 97 godine.

Zbog otežanog hodanja u visokim godinama sve je više provodio dane u svojem domu na Mejama razgovarajući telefonski s rodbinom i prijateljima zanimajući se  za razne novosti iz Splita i Hrvatske.

Više puta je izrazio želju da KBC Split, u kojem je proveo veliki dio svog života, postane jedna od najboljih bolnica u Hrvatskoj jer ima dobre kadrovske, organizacijske i prostorne uvjete za to. Imao je veliku želju vidjeti i doživjeti svečano otvaranje Pelješkog mosta. Kao primjer njegove znatiželje i želje da vidi sve što je novo i suvremeno izgrađeno u Splitu i njegovoj okolici navodimo obnovljeni Splitski  aerodrom, novi Trogirski most te novo izgrađenu baziliku sv. Obitelji u Solinu što su mu njegovi prijatelji i rodbina udovoljili.

Za mentalno i fizičko zdravlje u svojim visokim umirovljeničkim godinama posebno  je zaslužna njegova supruga koja je brinula o njemu.

Ipak je došao dan kad je njegovo srce nakon toliko godina života prestalo kucati. Tiho je pokopan na  groblju Lovrinac u krugu svoje obitelji, prijatelja i kolega liječnika.  Za uspomenu na dr. Juru Slapničara te njegov rad i doprinos u razvoju KBC-u Split održana je u bolnici i prigodna komemoracija.

Hvala mu u ime svih mlađih kolega koje je podučavao kirurškim vještinama  i znanju iz traumatologije,  te u ime svih bolesnika  koje  je liječio. Neka mu je laka hrvatska zemlja’, priopćio je dr. Joško Kalilić.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.