UAZ: Dostojan život osoba s amputacijom ‘košta’ oko 4 milijuna eura, manje od promila budžeta HZZO-a

UAZ: Dostojan život osoba s amputacijom ‘košta’ oko 4 milijuna eura, manje od promila budžeta HZZO-a
D.H.

D.H.

‘No, i dalje nema pomaka sa standardom pomagala’

Dok u predizborno vrijeme slušamo razna obećanja političkih aktera o boljoj budućnosti, potrebe osoba s invaliditetom ostaju neadresirane i potpuno zanemarene, unatoč našim kontinuiranim apelima u kojima ističemo da su u Hrvatskoj osobe s amputacijom građani drugog reda zbog činjenice da imaju jedan od najlošijih standarda proteza i individualiziranih kolica u Europskoj uniji, koji se nije mijenjao od 1998. godine, odnosno već 26 godina.

Pomagala koja su dostupna na HZZO-ovoj listi većinom su neadekvatna za aktivnu ulogu osoba s amputacijama u društvu. Velik broj osoba s amputacijom s takvim su pomagalima osuđene na ”svoja četiri zida” i na ulogu građana drugog reda, ovisne o pomoći drugih i najčešće na teret svojoj užoj i široj obitelji. Takav gubitak potencijala osoba koja u drugim zemljama ispunjavaju široke društvene uloge, nije samo nevjerojatan gubitak za te pojedince i njihove obitelj, već i ogroman gubitak za cijelo društvo.

A za podizanje standarda na razinu dostojnu čovjeka, koji će omogućiti društvenu inkluziju osoba s amputacijama, potrebno je vrlo malo. “Cijena” kvalitetnog standarda, odnosno uvođenje 190 novih, suvremenih pomagala na listu HZZO-a, iznosi oko 4 milijuna eura. To je tek 2,5 posto budžeta HZZO-a za medicinske proizvode, odnosno manje od promila ukupnog budžeta HZZO-a. To samo znači da potrebe i prava osoba s amputacijom i Hrvatskoj ne predstavljau nikakvo financijsko opterećenje, već da je sadašnji tretman tih osoba isključivo administrativna odluka HZZO-a. Kako je to moguće unatoč kontinuiranim apelima struke i pacijenata?

“Apeliramo na cijelo društvo, a posebno na Ministarstvo zdravstva i HZZO da prepoznaju hitnost ovog pitanja i omoguće suvremena pomagala za osobe s amputacijom u Hrvatskoj. Dok okolne zemlje unaprjeđuju standard i povećavaju dostupnost tehnološki modernih pomagala, u Hrvatskoj smo i dalje doslovno na standardu drvenog stopala. Osobe s amputacijama su osuđeni ili dodatno platiti za pomagalo koje im omogućuje dostojan život ili biti građani drugog reda jer sa pomagalima na listi HZZO-a jednostavno nisu u mogućnosti obavljati svakodnevne aktivnosti, a kamoli biti koristan član svojih kućanstava i društva”, izjavila je Ana Sršen, predsjednica UAZ-a.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.