UDRUGA DOMINE Kampanja za rodno osjetljivi proračun

UDRUGA DOMINE Kampanja za rodno osjetljivi proračun
D.H.

D.H.

Trajat će do kraja mjeseca

Udruga Domine tijekom godine provela je analizu proračuna 5 jedinica lokalne samouprave na području 4 dalmatinske županije s obzirom na stupanj primjene načela ravnopravnosti spolova pri izradi proračuna. Analizirani su proračuni gradova Splita, Supetra, Korčule i Obrovca, te općine Biskupija u Šibensko-kninskoj županiji. Istraživanje je pokazalo da se rodna analiza, a time ni analiza stvarnih potreba građana i građanki koji žive na području određenih administrativno teritorijalnih jedinica ne primjenjuje pri izradi proračuna.

Unatoč činjenici da je ravnopravnost spolova temeljna ustavna vrijednost, temeljna vrijednost EU te 5. cilj globalnog razvoja njezina integracija kroz javne politike u Hrvatskoj u velikoj mjeri izostaje, a kroz proračune je u potpunosti nevidljiva.

Stoga je udruga Domine pokrenula kampanju ZA rodno osjetljivi proračun.

‘Kampanja se istovremeno provodi na društvenim mrežama te javno postavljanjem city light plakata u 4 županijska sjedišta, Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Na vidljivim mjestima u tim gradovima bit će istaknuti plakati koji građanima približavaju pojam rodno osjetljivog proračuna. Rodno osjetljivi proračun ujedno je način održivog financiranja servisa podrške za žene preživjele nasilje i žrtve nasilja u obitelji, što također poručujemo ovom kampanjom.

Kampanja je započela 15. studenog i trajat će do kraja mjeseca, te se provodi uoči međunarodne kampanje ’16 dana aktivizma u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja’, čime dodatno želimo naglasiti važnost institucionalne i financijske podrške ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja’, poručuju iz udruge.

Kampanja je financirana sredstvima Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj kroz projekt Rodni proračun kao put k održivoj politici sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji u lokalnoj zajednici.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.